Správy

Obnova Námestia SNP je pred PODPISOM zmluvy: Trnava ukončila verejné obstarávanie

Projekt za viac ako 2,7 milióna eur má ukončený proces verejného obstarávania. Podľa primátora príde v najbližších dňoch k podpisu zmluvy o dielo.

Ilustračný obrázok k článku Obnova Námestia SNP je pred PODPISOM zmluvy: Trnava ukončila verejné obstarávanie
Zdroj: Ateliér DV

Mesto Trnava ukončilo proces verejného obstarávania na dodávateľa stavebných prác a je pred podpisom zmluvy na obnovu Námestia SNP. Po jej ukončení sa priestoru v centre vráti pôvodná podoba z 20. rokov 20. storočia. Informoval o tom primátor Peter Bročka na sociálnej sieti. Hodnota diela je viac ako 2,7 milióna eur.

S čím počíta obnova?

Dôvodom pre rekonštrukciu bol dlhodobo kritický stav lokality, ktorá sa zmenila z pôvodne výstavnej časti vo vyústení Hlavnej ulice na miesto pobytu často asociálnych jedincov. Vznikla potreba obnovy spevnených povrchov, zelene, inžinierskych sietí a celkovej dispozície námestia. Ako uviedla radnica pred časom na svojom webe, príprava trvala pre náročné administratívne procesy päť rokov.

Obnova počíta s prinavrátením sôch Panny Márie a sv. Jozefa na miesto pôvodného barokového mosta. Pomník Víťazstvo, ktorý počas socializmu nahradil tam vôbec prvú osadenú sochu M. R. Štefánika na Slovensku, zostane síce na mieste, ale na nižšom podstavci a pootočený o 90 stupňov.

Prečítajte si tiež

Začne sa na budúci rok?

Počíta sa tiež s uzavretím prejazdu z Rázusovej ulice na Ulicu Andreja Žarnova popri evanjelickom kostole, čím vznikne pešia zóna. Na obnovené námestie plynulo nadviaže práve obnovovaný Ružový park v susedstve za ďalších 2,76 milióna eur s DPH. Z druhej strany sa nachádza mestský park.

O plánovanom termíne začiatku a dokončenia rekonštrukcie námestia Peter Purdeš z odboru územného rozvoja a koncepcií mestského úradu uviedol, že po úspešnom vysúťažení dodávateľa stavby sa môže obnova námestia začať na budúci rok.

„Pri optimistickom variante odhadujeme dobu realizácie na jeden a pol roka. Z toho vyplýva, že najskorší možný termín ukončenia stavby je do konca roka 2023,“ uviedla v máji tohto roka radnica na webe.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne témy

OBNOVA NÁMESTIA SNP JE PRED PODPISOM ZMLUVY jeden z najzložitejších projektov obnovy verejného priestoru, za viac ako...

Posted by Peter Bročka on Monday, August 15, 2022
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM