Samospráva

Kraj spoznal rozpočet na rok 2020: Prioritami sociálne služby, vzdelávanie a cesty

K prioritám rozpočtu Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) na rok 2020, ktorý poslanci schválili na svojom zasadnutí v stredu (11. 12.), patrí podpora modernizácie cestnej infraštruktúry, zásadná obmena techniky na údržbu ciest a podpora vzdelávania a sociálnych služieb.

Ilustračný obrázok k článku Kraj spoznal rozpočet na rok 2020: Prioritami sociálne služby, vzdelávanie a cesty
Foto: Júlia Vargová / Zdroj: Dnes24.sk

TTSK sa bude podieľať na výstavbe okružnej križovatky v Dunajskej Strede, zastupiteľstvo schválilo potrebné zmeny pre poskytovanie nových služieb v centre sociálnych služieb v Galante, ktoré vo štvrtok otvorili.

Zníženie dlhu

„TTSK sa podarilo za uplynulé dva roky znížiť svoj dlh o 9 percent, čo vytvorilo priestor na rozvojové projekty v budúcnosti. Aj napriek predpokladu zníženia príjmov v dôsledku zhoršujúceho sa makroekonomického výhľadu a dosahom legislatívy, prijatej poslancami Národnej rady SR, máme vyrovnaný rozpočet,“ konštatoval predseda TTSK Jozef Viskupič.

Pre rok 2020 sa podarilo zachovať objem kapitálových výdavkov na úrovni roku 2019. Z nich kraj investuje do rekonštrukcie a modernizácie budov škôl 3,5 milióna eur, do kultúrnych inštitúcií 1,5 milióna eur a do zariadení sociálnych služieb 1,3 milióna eur.

Rozširovanie autobusov na zavolanie

Na modernizáciu krajských ciest je pripravených 7 miliónov eur, úspešný nový projekt „autobus na zavolanie“ sa bude rozširovať a bude pokračovať aj príprava integrovaného dopravného systému.

V oblasti vzdelávania bude hlavnou podpora systému duálneho vzdelávania a kraj pripravil aj podporný program pre učiteľov, ktorý pomôže motivovať pedagógov a zatraktívni toto povolanie pre nových mladých učiteľov.

Viac zdrojov je nasmerovaných aj do sociálnych služieb. Oproti roku 2019 ide o zvýšenie o 5,4 milióna eur na takmer 29 miliónov eur. V rámci všetkých výziev, dotácií a grantov v budúcom roku kraj prerozdelí rekordných 2,1 milióna eur.

Sledujte nás aj na našom Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Trnavy a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM