Aktualizované BTW Kultúra

Kuriózna výstava v centre Trnavy: Autorka sa pohrala s nohavičkami

Stačí vám len troška fantázie a názov výstavy Relati()ns autorky Zuzany Kužmovej vám napovie mnoho.

Ilustračný obrázok k článku Kuriózna výstava v centre Trnavy: Autorka sa pohrala s nohavičkami
10
Galéria

Práca talentovanej umelkyne Zuzany Kužmovej sa po troch rokoch opäť vracia do trnavskej Galérie Výklad. Tentoraz nájdete medzi vystavenými predmetmi najmä to, čo je pred spoločnosťou bežne skryté.

Krehká ako vzťahy

Výstava je podľa autorky tvorená metaforickými a symbolickými narážkami. „Aby vás oslovila, nemusíte ovládať dejiny umenia, pretože naša spoločnosť je plná symbolov. Krehkosť vzťahov symbolizuje pálená hlina, z ktorej sú vytvorené vystavené predmety. Keď sa raz zlomia, už niet cesty späť,“ vysvetlila Kužmová pre Dnes24.

Vo výstavnej vitríne nájdete nohavičky, pančušky, ale aj posteľnú bielizeň.

Hoci to tak na fotkách nevyzerá, vystavené predmety sú vyrobené z hliny. Kužmová sa v celej svojej tvorbe venuje intimite, vzťahom a rodovým otázkam súvisiacim s vnímaním ženy alebo ženstva v súčasnosti. V aktuálnej výstave otvára tému vzťahov a spolužitia.

Ďalšie symboly

Chaoticky rozmiestnené a krehké pančušky vyjadrujú podľa Kužmovej chaos a napätie vo vzťahoch. „Je len na vás, či uvidíte len spodné prádlo, alebo vám to poodhalí niečo o vašom vzťahu. Spodné prádlo symbolizuje intimitu a poukazuje na osobnú rovinu našich životov. Na skryté veci, o ktorých je ťažké hovoriť,“ dodala.

Objaviť môžete aj symbol dvanástich vajíčok na trávnatých plochách, ktoré vyjadrujú nielen dvanásť mesiacov roka, ale aj ženský cyklus.

Pozornému návštevníkovi možno neunikne aj vtipná symbolická rovina. Výklad s vystavenými artefaktami spodného prádla sa nachádza pred bývalou predajňou textilu. Tá je Trnavčanom známa ako predajňa „pod stĺpami“, kde sa kedysi dalo spodné prádlo kúpiť. Autorka výstavy o tomto spojení pôvodne nevedela.

Opustené výklady

Galériu Výklad zastrešuje nezisková organizácia Bronco a podporuje ju mesto Trnava. Opustené výklady dávajú umeleckým projektom priestor, aby sa mohli stať súčasťou verejného priestoru. Okoloidúci sa tak môžu zoznamovať so súčasným umením aj mimo tradičného rámca kamenných galérií.

Výstava Relati()ns je otvorená od stredy 15. júla neustále, pretože sa nachádza vo výkladoch na Hlavnej ulici. Potrvá do 15. augusta.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM