Monika Hanigovská Kultúra

LÁKAVÉ podujatia počas týždňa: V Trnave budú rozvoniavať dobroty. A to nie je VŠETKO!

Neviete, kam si odskočiť počas týždňa, aby ste si oddýchli či načerpali nové sily? Poradíme vám! Pozrite sa, čo sa chystá v Trnave.

Ilustračný obrázok k článku LÁKAVÉ podujatia počas týždňa: V Trnave budú rozvoniavať dobroty. A to nie je VŠETKO!
Zdroj: TASR/Michal Svítok

Týždeň sa začal a s ním prichádzajú aj pútavé podujatia. Viete, že to bude v centre Trnavy aj rozvoniavať! Pozrite si náš výber podujatí. Možno si niečo vyberiete aj vy!

Podvečery u Oláha

11. augusta o 18.00 hod., Námestie sv. Mikuláša 10, Trnava

Západoslovenské múzeum v Trnave pripravilo v záhrade Múzea knižnej kultúry (bývalý Oláhov seminár) na Námestí sv. Mikuláša sprievodný program k výstave s názvom Slováci, píšte po slovensky!

Ako informuje organizátor na svojom webe, zámerom podujatia je priblížiť boj našich predkov o národný jazyk cez konkrétne diela národovcov. Tešiť sa môžete na skúseného moderátora.

Už túto stredu si môžete vychutnať tému s názvom Ako sa formovala spisovná slovenčina Bajza – Fándly, Bernolák.

Slovak Food Truck Fest

Od 12. do 15. augusta od 10.00 hod do 22.00 hod., Trojičné námestie, Trnava

Organizátori podujatia sľubujú štýlový street-food festival, aký tu ešte nebol! Vychutnajte si gastronomické špeciality zo Slovenska aj zo sveta v unikátnych food-truckoch, spolu s bohatým program pre rodiny s deťmi, mladých aj návštevníkov mesta.

Hudobný program (Line-Up):

  • 12.8. štvrtok: Cup of Tea, The Wild Youth
  • 13.8. piatok: Saxana Sapietová, DusSky, Eso
  • 14.8. sobota: Robert Burian, Robo Papp, Walk On
  • 15.8. nedeľa: Ukitas, Funny Fellows

Program pre deti (vždy od 10.30 hod. do 20.00 hod.):

  • sobota/nedeľa – ZDRAVO detský kútik
  • sobota/nedeľa – pódiové vystúpenie

Výstava výtvarných diel

Do 31. augusta, Dom hudby M. Schneidera Trnavského, Trnava

Zachcelo sa vám kultúry? Až do konca augusta môžete obdivovať výtvarné diela piešťanských umelcov Alojza Majerníka a Rudolfa Rypáka v Dome hudby M.S. Trnavského.

Viac informácii a ukážky tvorby nájdete aj na webe osvetového strediska v Trnave. V prípade nepriaznivého počasia sa podujatie uskutoční v interiéri budovy. Vstupné na podujatie: 2 eurá.

Mapy úzkosti

Do 15. augusta, Galéria Výklad, Trnava

Budete do 15-teho augusta v meste? Pozrieť si môžete aj projekt výtvarníka Tomáša Ročeka v známej Galérii Výklad. Trnavčanom cez dielo predstavuje vlastnú skúsenosť s úzkostnou poruchou.

„Pri vyrovnávaní sa s týmto stavom sa rozhodol hľadať a kontaktovať ľudí v podobnej situácii. Viedlo ho to ku vzniku inštalácie pracujúcej s princípom mapovania miest alebo pocitov prostredníctvom fotografií, predmetov a videoprojekcie. Rozdelenie priestoru výkladov, ich reflexný, ale aj uzavretý charakter, tak ešte viac umocňujú spracovanie témy,“ informuje mesto Trnava na svojom webe.

Čo sa deje v Trnave a okolí?

Leto na korze

Nemáte program pre deti? Leto na korze pokračuje aj počas tohto týždňa. Na pešej zóne sa predstavia divadelné súbory, ktoré potešia najmenších Trnavčanov.

  • 11. 8. 18.00 hod. Theatre Fortissimo – Kráľ Šašo
  • 13. 8. 18.00 hod. Divadlo ZkuFraVon – Pinocchio

Svadobné šaty

do 15. novembra 2021, Západoslovenské múzeum v Trnave

Nenechajte si ujsť ani nádhernú výstavu ako z iného sveta! Pozrite si kolekciu 38 svadobných šiat zo súkromnej zbierky vyštudovanej etnologičky a vášnivej zberateľky Jany Mládek Rajniakovej. Najstaršie sú z roku 1943.

Ako informuje o tom portál cestovného ruchu pre Trnavu a okolie, najstaršie vystavené svadobné šaty pochádzajú z Košíc a ich nositeľka pani Jurčová sa v nich vydávala v roku 1947. „Zaujímavosťou sú aj viacgeneračné šaty, v ktorých sa vydávala matka a neskôr dcéra.“

Kino aj párty

Od 12. augusta Nádvorie, Štefánikova 4, Trnava

Týždeň takpovediac prihral aj milovníkom filmov a zábavy. Nenechajte si ujsť 12. augusta film s názvom Sirota Brooklyn, v ktorom si zahral Edward Norton, ktorý ho sám režíroval, napísal, ale aj produkoval. Vstup na filmové podujatie je voľné.

Na Nádvorí sa 13. augusta predstaví špička slovenských turntablistov a dídžejov. „O tom, že gramofón je skutočný hudobný nástroj, nás už veľakrát presvedčila história. Nájdete ho nielen v hip-hope, ale napríklad aj v jazze či rocku,“ láka organizátor na svojom webe. Nadšencov hudby zaiste poteší fakt, že vstup na podujatie je bezplatné.

Legendárna Lúčnica

13. augusta od 20.00 hod., mestský amfiteáter, Trnava

Ako sme vás informovali vopred, v Trnave sa uskutoční 20. ročník podujatia s názvom Trnavská brána. Súčasťou bude aj lákavý program v Západosloven­skom múzeu.

Program podujatia odštartuje umelecký súbor Lúčnica (13. augusta). Ako informuje radnica na svojom webe, od 20.00 hodiny ponúkne to najlepšie zo svojej produkcie.

„Tešiť sa môžeme na vynikajúce spevácke a výnimočné tanečné výkony. Predstavenie bude zostavené z vynikajúcich choreografií dlhoročného umeleckého vedúceho súboru – profesora Štefana Nosáľa. Lúčnica nám pripomenie, že sa spievalo a tancovalo skoro pri každej príležitosti, či už to bolo pri zbere úrody, praní bielizne, dožinkoch, fašiangoch i svadobných hostinách.“ Cena vstupenky je 15 eur.

Program si vychutnáte aj cez víkend. Kompletný program si môžete pozrieť aj TU.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Čo sa deje na Slovensku?

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM