Monika Hanigovská Rôzne

Legendy, povesti, ktoré nám už nikto nezmaže: Dávne príbehy z Trnavy a okolia

Trnava ale aj okolie ukrýva množstvo zaujímavých príbehov. V prvej časti "ožije" prvý dom, príbeh svetových skladateľov v našom kraji, či slová ikonického majstra Jakuba.

Ilustračný obrázok k článku Legendy, povesti, ktoré nám už nikto nezmaže: Dávne príbehy z Trnavy a okolia
Zdroj: TASR

Legendy a povesti. Tie sprevádzajú ľudstvo už od nepamäti. Aj Trnava a jej blízke okolie má tie svoje. V prvej časti článku na pokračovanie, vám predstavujeme trio príbehov, ktoré už nikto nezmaže. Vráťte sa s nami na chvíľku do dávnych dôb a sledujte, čo sa u nás tradovalo z pokolenia na pokolenie.

Jeleň, smoliar a prvý dom vôbec

Aj Smolenice majú povesť. Za vznikom neďalekej tamojšej obce, ktorá leží na úpätí Malých Karpát, môže údajne zaujímavá historka. Obec, prezývaná aj ako Szomolány, nem. Smolenitz bola v dávnej minulosti veľkým lesom. Cez tento les viedla cesta. Raz tade šiel smoliar a na voze viezol smolu. V tomto čase poľovali páni v lese na divú zver. Hnali sa za krásnym jeleňom, ktorý splašený vbehol na cestu a rovno do smoliara. Skočil mu do voza a prevrátil ho. Smola sa rozliala po zemi. Smoliar celý preľaknutý skríkol: Smole nic!. A tak toto miesto začali prezývať Smolenicami.

Pre smoliara však takéto nečakané stretnutie skončilo veľmi dobre. Páni, nielenže zaplatili za škodu, za ktorou bola poľovačka, ale prijali smoliara do svojich služieb. Stal sa strážnikom týchto okolitých lesov.

Na dôkaz dobrého slova, nechali smoliarovi postaviť domček a to presne na mieste, kde sa odohrala nešťastná udalosť. A práve tento dom sa tak stal súčasne aj prvým domom v Smoleniciach.

Zdroj: TASR

V Brestovanoch Chopin alebo Liszt?

Aj neďaleká dedinka, ležiaca kúsok od Trnavy ukrýva zaujímavý príbeh, ktorý je ešte aj dnes veľmi živý. Obec bola v minulosti vychýrenou dedinkou. V kaštieli v Brestovanoch sa najmä v prvej polovici 19. storočia viedol rušný spoločenský život. Rodina Zamoyských tu často usporadúvala koncerty a divadelné predstavenia.

Azda najslávnejšou osobou v kaštieli bola Ľudmila Gizycká-Zamoyská, ktorá bola známou klaviristkou, skladateľkou a organizátorkou hudobného života dokonca aj na cisárskom dvore vo Viedni. Ľudmila, ktorej literatúra pripisuje miesto narodenia „v Trnave“ ale aj kaštieli v Brestovanoch, pochádzala z významných aristokratických ro­dov.

Kaštieľ bol teda aj vďaka nej vychýreným spoločenským miestom. A práve v tomto čase údajne začal navštevovať samotný kaštieľ známy hudobný skladateľ Fryderyk Chopin.

Brestovčania mu na znak vďaky nechali postaviť v parku bustu. Medzičasom sa však od potomkov rodiny Wielopolských zistilo, že to nebol Fryderyk Chopin, kto navštevoval brestoviansky kaštieľ, ale údajne hudobný skladateľ Franz Liszt.

Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

„Dokázal som to!“

Aj samotná Trnava má niekoľko zaujímavých legiend. Jedna konkrétna sa viaže s majstrom Jakubom, ktorý postavil mestskú vežu, ktorá sa aj dnes hrdo vypína na dnešnom Trojičnom námestí.

Obyvatelia Trnavy v minulosti potrebovali vežu, ktorá by bola akýmsi majákom proti rozpínavej Osmanskej ríši. Okrem toho, že sa veža mala stať takpovediac bdelým okom mesta proti Turkom, mala byť aj hlásnikom proti požiarom, ktoré boli v tej dobe veľmi rozšírené.

Magistrát mesta rozhodol, že veža sa stane dielom majstra Jakuba. Majstrovho jediného syna zabili Turci, o to viac ich nenávidel. Preto všetku energiu venoval práve tejto stavbe.

Napriek elánu, mu časom ubúdali sily. On sa však stále upínal na mestskú vežu. Aj v deň odovzdania mestskej veže venoval posledné slová svojmu dielu. Údajne vydýchol naposledy so slovami, „Dokázal som to!“.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM