Správy

Lepšia poliklinika? Prvý trnavský heckathon priniesol riešenia, FOTO a VIDEO

Trnava má za sebou svoj prvý hackathon, inovatívne 24-hodinové podujatie Hecykveci, počas ktorého tímy expertov navrhovali riešenia pre zlepšenie budovy mestskej polikliniky.

Zdroj: Dnes24.sk

Koncept zlepšenia orientácie na mestskej poliklinike, vzniku „námestí“ v interiéri ako centier pozitívneho zážitku sa stal víťazom prvého hackathonu v Trnave. Dvadsaťštyriho­dinový tvorivý maratón, počas ktorého desať tímov pracovalo na projektoch podľa zadanej témy, sa zameral na zlepšenie prostredia zdravotníckeho zariadenia.

Už tri desaťročia takmer bez zmeny slúži okrem Trnavčanov aj obyvateľom spádového územia.

Víťazovi – tímu LB What odovzdal cenu primátor Trnavy Peter Bročka na vyhodnotení v sobotu (26.10) večer. Povedal, že sa už teší na jeho realizáciu.

Organizátorom hackathonu bol Trnavský cech. „Na začiatku sme oslovili verejnosť ako vníma mestskú polikliniku. V internetovej ankete sme získali 670 odpovedí a pri priamych rozhovoroch v priestoroch polikliniky ďalších 25,“ uviedol pre TASR za prípravný tím Adam Brocka.

Z nich vyplynuli štyri hlavné témy, na ktorých potom účastníci akcie pracovali nepretržite od piatka (25.10) od 18.00 h do soboty. „Išlo o efektívny príchod a odchod klientov, vylepšenie čakární, navigačný systém a komunikačný koncept,“ uviedol Brocka.

Mestská poliklinika je v majetku mesta a to prenajíma ambulancie jednotlivým poskytovateľom zdravotnej starostlivosti. Od otvorenia zaznamenala iba kozmetické zmeny, je zastaraná a to sa odrazilo aj na odpovediach Trnavčanov v ankete. Popri podmienkach pre klientov sa ostrej kritiky dočkala nemožnosť elektronického objednávania na vyšetrenia a neochota lekárov pripájať sa k systému.

Podmienkou projektov z hackathonu bola implementácia do deviatich mesiacov a neprekročenie limitu 250 000 eur.

Na druhom mieste skončilo štúdio Mendelssohn, ktoré prišlo s konceptom jednoduchého a intuitívneho navigačného systému pre mestskú polikliniku.

Podľa primátora sa oba projekty veľmi dobre dopĺňajú. „Ponúkneme spoluprácu obom tímom. Kľúčové rozhodnutie je v závere aj tak na lekároch a ich ochote zaviesť elektronický objednávkový systém. Chceme dať zo strany mesta výzvu, že náklady na pripojenie si budú môcť lekári odpočítať z nájmu,“ uviedol Bročka.

Okrem komerčných objednávkových systémov, ktoré zopár lekárov na poliklinike má, existuje od leta ponuka Trnavského samosprávneho kraja na pripojenie bezplatne, pričom náklady hradí krajská samospráva. Zatiaľ je bez väčšej odozvy.

Do hackathonu sa z Trnavy zapojila iba jedna tretina účastníkov, výzva oslovila architektov, dizajnérov, expertov na komunikáciu a ďalších aj z Trebišova, Prešova, Bratislavy či Žiliny. Partnermi bolo mesto Trnava, Echo, Kiuub, Cube Studio a poisťovňa Dôvera.

Foto a video: Trnavský cech

Sledujte nás aj na našom Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Trnavy a okolia.

Hecykveci: Prvý trnavský hackathon
23
Galéria
Zdroj: Trnavský cech
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM