BTW Krimi Správy

Mal auto plné anabolík! Prípravky proti vlhkosti, tvrdil trnavským colníkom

Príslušníci finančnej správy z Colného úradu Trnava našli pri kontrole vozidla viac ako 20.000 ampuliek a 60.000 piluliek s anabolickými steroidmi.

Ilustračný obrázok k článku Mal auto plné anabolík! Prípravky proti vlhkosti, tvrdil trnavským colníkom
Zdroj: TASR

O prípade informovala hovorkyňa Finančnej správy (FS) SR Ivana Skokanová.

Bratislavského vodiča colníci zastavili na diaľnici D1 na odpočívadle Červeník. Pri kontrole 29-ročný muž tvrdil, že preváža prípravky proti vlhkosti, podrobnosti však uviesť nevedel. „Príslušníci finančnej správy preto skontrolovali batožinový priestor vozidla. Pri kontrole našli 12 väčších kartónových krabíc prekrytých dekou, v ktorých sa nachádzalo viac ako 20.000 kusov ampuliek a 60.000 kusov piluliek s látkami s anabolickým alebo iným hormonálnym účinkom. Všetky zaistili,“ uviedla Skokanová

Mužovi hrozí pre podozrenie z ohrozovania zdravia nepovolenými liekmi, neoprávneným zaobchádzaním s liekmi a pre podozrenie z falšovania liekov a neoprávneného zaobchádzania s látkami s anabolickým alebo iným hormonálnym účinkom trest od 3 do 12 rokov väzenia.

Čo sú anaboliká?

Anabolické steroidy sa vyskytujú bežne v ľudskom organizme (napr. hormón testosterón), alebo sú vyrábané synteticky (napr. stanozolol). Podľa webovej stránky antidoping.sk sa anabolické steroidy začali používať v 50-tych rokoch. Mali za následok enormné zlepšenie športových výkonov, predovšetkým v silových športoch.

„Napríklad v priebehu desiatich rokov (1950–1960) bol mužský svetový rekord vo vrhu guľou zlepšený o 2,24 m na hodnotu 20,06 m. V nasledujúcich 30 rokoch bol rekord vylepšený o ďalšie 3 metre, pričom takéto hodnoty sú pre súčasných atlétov nedosiahnuteľné,“ je uvedené na stránke.

Anabolické látky boli zaradené do Zoznamu zakázaných látok v roku 1974.

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM