BTW Správy Samospráva

Trnava zvýšila daň kultúrnym zariadeniam kraja až 22-násobne! A tým to nekončí

Zvýšenie daní z nehnuteľností v Trnave uberie celkovo z rozpočtu Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) o 65.000 eur viac ako za predchádzajúci rok.

Ilustračný obrázok k článku Trnava zvýšila daň kultúrnym zariadeniam kraja až 22-násobne! A tým to nekončí
Foto: Peter Bestvina / Zdroj: Dnes24.sk

Tieto údaje vyplývajú z materiálu predloženého na mimoriadne krajské zasadnutie.

Mesto Trnava schválilo Všeobecné záväzné nariadenie (VZN) o daniach, ktorým zvýšilo dane za nehnuteľnosti. „Zvýšenie výdavkov na daň z nehnuteľností pocítia hlavne kultúrne organizácie, z dôvodu zrušenia oslobodenia dane u stavieb alebo ich častí slúžiacich ako múzeá, galérie, knižnice, divadlá, výstavné siene či osvetové zariadenia,“ uvádza sa v materiáli.

Kraj by mal zaplatiť za päť kultúrnych zariadení daň vo výške 51.503 eur, kým v roku 2019 boli tieto zariadenia zdanené sumou 2260 eur. Navýšenie je teda oproti minulému roku viac ako 22-násobné! TTSK tak zaplatí mestu daň vyššiu o 49.242 eur.

Zvýšenie dane mestom Trnava sa dotkne aj škôl a školských zariadení. Celkovo za 12 takýchto zariadení zaplatí kraj o 4596 eur viac ako v roku 2019, keď daň z nehnuteľností predstavovala sumu 15.672 eur. Zvýšenie pocíti rozpočet kraja aj za Domov sociálnych služieb Zavar, Správu a údržbu ciest a samotný Úrad TTSK.

Celková výška dane, ktorú kraj zaplatí mestu, sa zvýši o 65.828 eur.

Na financie Trnavského kraja má dosah aj VZN o miestnom poplatku za komunálny odpad. „Zvýšenie poplatku za komunálne odpady bude v objeme 63.336 eur, čo je navýšenie o 117 percent v porovnaní s rokom 2019,“ uvádza sa v materiáli z rokovania.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM