Dominika Handzušová Samospráva

Mandátová komisia nepochodila: Peciarovo hlasovanie nie je priestupok

Okresný úrad v Trnave zastavil priestupkové konanie voči poslancovi mestského zastupiteľstva Adamovi Peciarovi. Po zhodnotení dôkazov dospel úrad k záveru, že jeho hlasovanie za iného poslanca počas jeho neprítomnosti nie je priestupkom.

Ilustračný obrázok k článku Mandátová komisia nepochodila: Peciarovo hlasovanie nie je priestupok
Foto: Dominika Handzušová

Prípad sa stal na zasadnutí zastupiteľstva 28. apríla. Poslanec Peciar použil pri hlasovaní aj hlasovacie zariadenie susediaceho poslanca Šimona Štefunku (obaja Lepšia Trnava) v čase jeho dočasnej neprítomnosti. Skutok spozoroval a ohlásil poslanec Martin Kráľovič (KDH).

Po zasadnutí sa tým zaoberala mandátová komisia a dospela k názoru, že Peciarovo konanie by mohlo napĺňať znaky skutkovej podstaty priestupku podľa paragrafu 21, odsek 1, písmeno g zákona o priestupkoch. Na Okresnom úrade sa v tejto veci obrátil predseda komisie Rastislav Mráz (KDH).

Prešli dostupné dôkazy

Správny orgán vypočul viacerých svedkov a zoznámil sa s videozáznamom zo zasadnutia zastupiteľstva. „Podľa uvedeného zákona sa priestupku proti poriadku v správe dopustí ten, kto úmyselne neoprávnene sa vydáva za verejného činiteľa,“ konštatovala vedúca odboru všeobecnej vnútornej správy Okresného úradu Ivona Reinhardtová. To však nebolo naplnené, nakoľko je Peciar riadne zvoleným poslancom.

Zákon správanie počas rokovania neupravuje

Správanie a konanie poslancov obecného zastupiteľstva počas rokovania zastupiteľstva spojené s výkonom ich mandátu zákon podľa Reinhardtovej neupravuje. Má byť teda primárne upravené rokovacím poriadkom zastupiteľského zboru. „Je vecou obecného zastupiteľstva, akým spôsobom si vec upraví. Je zrejmé, že ak poslanec zastupiteľského zboru hlasuje za iného poslanca, ide o konanie neetické, v rozpore so základnými demokratickými princípmi a zvyklosťami,“ uviedla vedúca odboru.

Dodala, že skutočnosť, že nejaké konanie poslanca zastupiteľstva v súvislosti s jeho hlasovaním nie je upravené rokovacím poriadkom, automaticky neznamená, že ide o priestupkové konanie.

„Na základe takto zisteného skutkového stavu skutok obvineného Peciara podľa názoru správneho orgánu nenapĺňa skutkovú podstatu priestupku proti poriadku v správe,“ uvádza sa v rozhodnutí odboru všeobecnej vnútornej správy.

Chceli aby odstúpil

Poslanec Peciar čelil po hlasovaní tlakom opozície na odstúpenie. Vzdal sa postu v mestskej rade a spolu so Štefunkom aj postov v komisiách. Obaja sa vzdali aj odmien za prácu za jeden kalendárny rok. Primátor Peter Bročka (Lepšia Trnava) sa za „trápnu a nedôstojnú situáciu“ verejnosti verejne ospravedlnil.

V 31-člennom zastupiteľstve mesta Trnava je v súčasnosti 15 nezávislých poslancov, z nich 12 má poslanecký klub s názvom Za lepšiu Trnavu. V prípade, ak by sa Peciar bol vzdal svojho mandátu, na jeho miesto by zasadol na základe výsledkov volieb prvý nezvolený kandidát. Ním je kandidát pravicovej koalície Naše mesTTo – KDH, OĽANO, SDKÚ-DS, NOVA, SaS, SZ, ktorá má 13 kresiel.

Prečítajte si:
Pripravte sa na ďalšie uzávierky: Cez víkendy cez Kollárovu neprejdete
Školské dvory sú otvorené pre verejnosť: Pozrite si kedy ich môžete navštíviť

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM