Peter Bestvina Správy Samospráva

Mesto vyhlásilo súťaž na vybudovanie parkovacieho domu pre viac ako 300 áut

Účelom súťaže je získať najlepší návrh parkovacieho domu v obytnom súbore Na Hlinách v Trnave.

Ilustračný obrázok k článku Mesto vyhlásilo súťaž na vybudovanie parkovacieho domu pre viac ako 300 áut
Zdroj: Mesto Trnava

Mesto Trnava v stredu 8. júla oficiálne spustilo verejnú súťaž na vybudovanie parkovacieho domu v obytnom súbore Na Hlinách v Trnave. Účelom súťaže je získať najlepší návrh stavby.

Obyvatelia sídliska Na Hlinách dlhodobo trpia zahustenosťou sídliska a s nedostatkom parkovacích miest. Mesto očakáva, že vybudovanie parkovacieho domu sídlisku výrazne pomôže.

Požadované vlastnosti objektu

Radnica požaduje od účastníkov návrh komplexného riešenia objektu, ktorý bude zameraný na parkovanie osobných automobilov. Zároveň požaduje kapacitu 300 až 350 parkovacích mi­est.

Stavba bude podľa požiadaviek mesta mať viacero podlaží tak, aby najvrchnejšie podlažie malo zelenú vegetačnú strechu. Toto podlažie má zároveň „vytvárať rozšírenú bezbariérovo prístupnú časť dvora bytového domu č. 22 až 52 na Saleziánskej ulici,“ je uvedené v materiáloch k súťaži.

Na zelenej streche majú byť na minimálne 50 % povrchu vysadené okrem popínavej vegetácie aj vysoké stromy. Zvyšná časť strechy má plniť pobytovú funkciu s detským ihriskom pre deti predškolského veku a do 12 rokov, ako aj s odpočinkovými miestami pre krátkodobý oddych obyvateľov.

„Odstráni sa tak enormný výškový rozdiel medzi úrovňou Saleziánskej ulice a ulicou Na hlinách. Keďže stavba bude integrálnou súčasťou obytného súboru, z hľadiska riešenia fasád sa vyžaduje také riešenie, ktoré obmedzí šírenie hluku zo stavby na prípustnú mieru, ale zároveň zabezpečí aj jej prirodzené prevetrávanie,“ dodáva mesto.

Do parkovacieho domu majú byť vybudované dva vjazdy/výjazdy tak, aby bolo možné pri zablokovaní jedného použiť druhý. Prvý vjazd/výjazd bude zo sídliska Hliny a druhý zo Saleziánskej.

Zmena územného plánu

V areáli momentálne nie je prípustná výstavba parkovísk a dopravných zariadení. Okrem toho je pri objekte bytového domu na Saleziánskej ulici stanovená vo vymedzenom území aj nezastavateľná plocha určená pre plošnú parkovú zeleň, ktorej podiel na jedného obyvateľa nie je možné znižovať Preto bude potrebné po súťaži a skutočnom zábere územia stavbou na základe víťazného návrhu, aby mestom Trnava obstaralo zmenu Územného plánu mesta v príslušnej časti územia.

Súťaž

Záujemci sa môžu prihlásiť do 14. augusta, posledný termín na odovzdanie súťažných návrhov je 8. október 2020. O výsledku súťaže rozhodne 5 autorizovaných architektov.

„Víťaza súťaže čaká okrem odmeny 8-tisíc eur aj zmluva na realizačnú projektovú dokumentáciu za viac ako 120-tisíc eur,“ oznámil trnavský primátor Peter Bročka.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM