Správy

Meteorológovia vydali výstrahy! V Trnavskom kraji hrozia BÚRKY aj EXTRÉMNE teplo!

Teploty môžu na niektorých miestach Trnavského kraja stúpnuť až na 35 stupňov. Pripraviť sa však musíme aj na búrky s lejakom a krúpami.

Ilustračný obrázok k článku Meteorológovia vydali výstrahy! V Trnavskom kraji hrozia BÚRKY aj EXTRÉMNE teplo!
Zdroj: TASR/František Iván , TASR/Roman Hanc

V stredu (21. júna) platia od 12.00 do 22.00 hodiny vo všetkých okresoch Trnavského kraja výstrahy prvého stupňa pred búrkami.

Hrozia povodne?

Búrky môžu priniesť prudký lejak s intenzitou 20 – 30 mm / 30 min., nárazy vetra s rýchlosťou 65 – 85 km/h a krúpy. „Intenzívny dážď môže vyvolať prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov (stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatopenie pivníc, podchodov, podjazdov a pod.),“ informuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ). Škody môže spôsobiť vietor a aj krúpy.

Okrem toho je pre všetky okresy vydaná výstraha prvého stupňa pred teplom. Od 14.00 do 18.00 hodiny môže teplota dosiahnuť až 33 stupňov.

Búrky aj extrémna horúčava

Ešte väčšie ohrozenie prinesie štvrtok (22. júna). Od 16.00 do 20.00 budú opäť platiť výstrahy pre búrkami s krúpami. Výstraha pred vysokými teplotami je na tento deň vydaná pre všetky okresy Trnavského kraja. V okresoch Hlohovec a Piešťany sa očakáva dosahovanie maximálnej teploty na úrovni 33–34 stupňov.

Pre okresy Dunajská Streda, Galanta, Senica, Skalica a Trnava bola vydaná výstraha druhého stupňa. Očakáva sa teplota 35 stupňov.

“Vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov. Uvedená teplota vzduchu je v danej ročnej dobe a oblasti zriedkavá a pravdepodobnosť poškodenia zdravia nadmerným zaťažením organizmu u niektorých osôb je vysoká,“ varujú meteorológovia.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM