Júlia Vargová Kultúra Rôzne

Miesto pre priateľské stretnutia: V Trnave vzniká prvá komunitná kaviareň

Slávnostného otvorenia sa zúčastní trnavský arcibiskup Mons. Ján Orosch aj hráči Spartaka Trnava, ktorí sa rozhodli myšlienku podporiť.

Ilustračný obrázok k článku Miesto pre priateľské stretnutia: V Trnave vzniká prvá komunitná kaviareň
4
Galéria
Zdroj: Trnavská arcidiecézna charita

Prvú komunitnú kaviareň v Trnave otvorí vo štvrtok 9. mája na terase pri svojom sídle Trnavská arcidiecézna charita (TACH). Informovala o tom PR manažérka Darina Kukuľová – Kvetanová. „Návštevníci si oddýchnu v príjemnom prostredí medzi kvetmi a bylinkami, v kaviarni si ohrejú vlastné jedlo a mamy nakŕmia deti,“ uvádza.

Na Hlavnej ulici, v podchode vedľa Kostola svätej Heleny pracujú v týchto dňoch zamestnanci a dobrovoľníci TACH na zriadení kaviarne.

Vytvárajú tak priestor pre príjemné stretnutia ľudí, ktorí si sem prídu oddýchnuť počas dňa. „Charita bude v kaviarni organizovať diskusie, komorné koncerty alebo čítania z knižných noviniek. Deti, ktoré sem privedú rodičia, to budú mať len pár krokov do tvorivej dielne,“ ozrejmuje Kvetanová a dodáva, že v nej ich počas stanovených hodín zamestnajú dobrovoľníci kreatívnou tvorbou.

„Chceme vytvoriť priestor, kde sa budú stretávať priatelia z rôznych spoločenských skupín,“ vysvetľuje Juraj Juríček, vedúci dobrovoľníckych programov charity.

„Pripravíme im čaj z byliniek aj dobrú kávu, to všetko za dobrovoľný príspevok," uvádza.

"Kaviareň bude vhodným miestom aj pre mamy s deťmi, zriadili sme im detský kútik a v tvorivej dielni sa im budú v stanovený čas venovať dobrovoľníci. Ľudí k nám chceme pozvať na príjemný rozhovor. Ak si do práce nosia vlastné jedlo, nemusia ho zjesť za počítačom, ale ohriať a vychutnať si ho u nás,“ dodal Juríček. Do prác na zriadení kaviarne sa nedávno zapojilo aj tridsať žiakov z francúzskeho lýcea a ich rovesníci z Gymnázia Angely Merici, ktoré zahraničných študentov hostilo. Študenti pomáhali pri výsadbe kvetov a úprave priestorov kaviarne.

Charita priestor otvorí vo štvrtok 9. mája za účasti trnavského arcibiskupa Mons. Jána Oroscha a hráčov Spartaka Trnava, ktorí sa myšlienku rozhodli podporiť. Štyri piliere komunitného centra Kaviareň bude súčasťou komunitného centra. V ňom dá charita príležitosť aj hendikepovaným ľuďom. „Pracujeme s nimi dlhodobo. Na trhu práce si nevedia nájsť vhodnú pozíciu, preto im chceme pomôcť a sami ich zamestnať,“ objasnil riaditeľ TACH Miroslav Dzurech.

Ako ďalej informuje Trnavská arcidiecézna charita, ďalšími piliermi vznikajúceho komunitného centra charity sú tvorivá dielňa, dobrovoľnícke centrum a záhrada na blízkom pozemku. Priestor momentálne využijú sociálni pracovníci charity na pracovnú terapiu s klientmi. Ak charita uspeje v žiadosti o grant, vysadí na pozemku kvety, vybaví ho altánkom a lavičkami.

Trnava bude mať prvú komunitnú kaviareň
4
Galéria
Zdroj: Trnavská arcidiecézna charita
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM