Rôzne

Mládežníci zachraňujú hrad Korlátka: Návštevníkov uvítajú lákavým programom

Pri obci Cerová sa pustili mládežníci do záchrany hradu. Opravy vyvrcholia podujatím Deň otvorených dverí na hrade Korlátka. Na turistov čaká zaujímavý program.

Ilustračný obrázok k článku Mládežníci zachraňujú hrad Korlátka: Návštevníkov uvítajú lákavým programom
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Aj tento rok budú už tradične pomáhať mládežníci pri záchrane hradu Korlátka. Informoval vedúci záchranných prác na hrade Martin Slezák.

Výklad, zábavné hry aj súťaže

Opravy prebiehajú od nedele (8.7.) a vyvrcholia podujatím Deň otvorených dverí na hrade Korlátka (14.7.). „Naši mládežníci pripravia pre návštevníkov program v podobe zábavných hier a súťaží. Súčasťou programu bude historický výklad a sprievod po hrade, kde chcú odprezentovať záchranné práce, ktoré sa doteraz podarilo realizovať od roku 2008,“ uviedol Slezák. Návštevníkov čaká aj občerstvenie a na záver sa môžu zúčastniť svätej omše.

Už urobili kus práce

V minulých rokoch sa podarilo zachrániť viacero častí, ktoré boli v havarijnom stave. "Po troch rokoch intenzívnych prác v strednom hrade sme sa v minulom roku presunuli do dolného hradu a zaujímavá akcia sa udiala aj v najvyššej časti hradu, priamo na torze veže. V päte veže sme vymurovali kavernu, ktorá mohla spôsobiť ‚odtrh‘ plášťa. Veža je jedným z najstarších objektov hradu, a preto sa záchrana murív považuje za najdôležitejšiu,“ doplnil vedúci záchranných prác. Projekt finančne podporili okrem obce Cerová Fond Telekom pri nadácii Pontis, Nadácia EPH a Ministerstvo kultúry SR.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Foto: archívne

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM