Rôzne

Na Hlavnej ulici v Trnave vyrastá Dolná brána: Vystavajú ju zo starých tehál

V meste začala vyrastať náznaková prezentácia trnavskej brány. Jej súčasťou bude úprava pôvodnej "vlčej jamy", s vrchnou vrstvou z dekoračného kameniva.

Ilustračný obrázok k článku Na Hlavnej ulici v Trnave vyrastá Dolná brána: Vystavajú ju zo starých tehál
Zdroj: TASR

Po zemných prácach začal v uplynulých dňoch nad povrchom vyrastať na konci Hlavnej ulice v Trnave múr pred dvoma storočiami zbúranej Dolnej brány mestského opevnenia.

Do konca augusta by mala vzniknúť v mieste, kde stála, jej náznaková prezentácia. Do výšky jedného metra stavebníci ťahajú steny brány do výšky 60 centimetrov priľahlého barbakanu.

Podľa uzatvorenej zmluvy o dielo vynaloží mestská samospráva na prezentáciu Dolnej brány 179 880 eur. Zbúranie Dolnej a tiež aj Hornej brány pred dvesto rokmi vyšlo trnavský magistrát na 600 zlatých.

Dolnú bránu trnavských stredovekých hradieb zbúrali na začiatku roku 1819 pre potreby rozrastania mesta a aj pre jej zlý stav. Presné zameranie umiestnenia stavby sa uskutočnilo pred troma rokmi georadarom, následne sa do miesta pustili archeológovia.

Radnica sa rozhodovala o spôsobe prezentácie, okrem náznakovej boli úvahy aj o znovu postavení celej brány. V roku 2017 boli do Trnavy pozvaní odborníci zo Slovenska i zahraničia, ktorí majú skúsenosti s obnovou a prezentáciou historických pamiatok. Konečný verdikt po zvážení všetkých pre a proti znel v prospech náznakovej rekonštrukcie.

Trnava má z roku 1238 štatút prvého slobodného kráľovského mesta na území Slovenska a jej hradby patria k najucelenejším tehlovým fortifikačným systémom v Európe. Dolná brána bola jedným z hlavných vstupov, stála pri dnešnom okresnom súde.

Jej predvojom bol barbakan, ktorý prichádzajúcich smeroval k bráne tak, aby v prípade potreby mali čas obrancovia mesta zasiahnuť. „Chceli by sme práce ukončiť ku koncu letných prázdnin,“ povedal hovorca mesta Pavol Tomašovič.

Tehly zvážajú z celého okolia Trnavy

Dodal, že stavba prebieha pod dozorom Krajského pamiatkového úradu Trnava. „Tehlu, ktorú na stavbe používame, schvaľujú rovnako pamiatkari, nejde o nové kusy, musia spĺňať určité kritériá a zvážame ich z celého okolia Trnavy,“ uviedol.

Prezentácia Dolnej brány je súčasťou projektu prestavby Námestia SNP, kde sa počíta aj s premiestnením Pamätníka osloboditeľov na vhodnejšie miesto. Súčasťou prezentácie Dolnej brány bude úprava pôvodnej „vlčej jamy“, s vrchnou vrstvou z dekoračného kameniva. Počíta sa aj s náznakovou konštrukciou voľakedajšieho mosta nad jamou. Bude z dubového dreva, vytvorí ho umelecký tesár ovládajúci prácu s historickými konštrukciami. Spoje budú doplnené kovovými prvkami z dielne umeleckého kováča.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM