Rôzne

Múzejníčka z Trnavy oživila dávne ulice: Jurčovej kniha odhalí domy našich predkov

Simona Jurčová pozýva svojou knihou na prechádzku mestom v čase. Kniha mapuje staré trnavské uličky a je doplnená bohatou obrazovou prílohou aj z rodinných albumov Trnavčanov.

Ilustračný obrázok k článku Múzejníčka z Trnavy oživila dávne ulice: Jurčovej kniha odhalí domy našich predkov
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Najnovším príspevkom do širokej kolekcie kníh o Trnave je dielo Simony Jurčovej s podtitulom Prechádzka v čase. Prináša autorkine zosumarizované pôvodne blogové príspevky o trnavských uliciach v rozhraní od konca 19. storočia až do 70. rokov uplynulého storočia.

Doplnené sú bohatou obrazovou prílohou, ktorá zachytáva na dobových záberoch jednotlivé štvrte Trnavy, ako sa postupne rozvíjali či, naopak, zanikali, s opisom domov, ich majiteľov a činností, ktorým sa venovali.

Najprv to bola výskumná úloha

Jurčová je múzejníčka a prácu odštartovala jej výskumná úloha o zaniknutých fotoateliéroch Trnavy. Počas hodín strávených v trnavskom archíve sa okrem podkladov k výskumu dostala aj k ďalším faktom, ktoré si začala postupne zapisovať a sumarizovať. Už jej prvé blogy, venované centru mesta, vzbudili nevšedný záujem Trnavčanov, a tak postupom času vznikla idea vydať texty knižne. Myšlienky sa ujalo vydavateľstvo Miloš Prekop – AND a v tandeme s grafikom Milošom Prekopom a Jurajom Mištinom stojacim za úpravou fotografií prichádza na trh dielo s potenciálom zaujať čitateľa naprieč generáciami.

Autorka píše v knihe Trnava – Prechádzka v čase v jednotlivých kapitolách o Trojičnom námestí, Hlavnej a uliciach obkolesených stredovekým fortifikačným systémom, no vychádza za hradby, píše o tom, ako sa rozvíjalo mesto. „Pre mňa je táto kniha príležitosťou písať o malej histórii, o tom, čo sa do veľkej monografie Dejiny Trnavy, ktoré majú niekoľko stoviek strán, nevmestilo,“ povedala Jurčová.

Vyberala najzaujímavejšie objekty

Na každej z ulíc vybrala najzaujímavejšie objekty, bonusom je, že okrem súčasnej adresy ku každému pridala aj adresu z roku 1920 a z roku 1934, niekde aj z roku 1890. „Ako príklad použijem dom, kde bola známa kaviareň Krym, predtým Thalmeiner. V roku 1885 bola na adrese Länge strasse 9, v roku 1900 to bol dom na Nagyszombat 9, v roku 1912 na Rákoczyho utca 12, v roku 1919 Dolná hrubá ulica 12, v roku 1920 Masarykova 12. Potom v roku 1934 Masarykova 38, cez vojnu Stalinova ulica, po vojne znova Masarykova 35, počas socializmu Februárového víťazstva a teraz Hlavná 13,“ uviedla autorka.

Považovala k obrázkom za potrebné pridať takýto manuál, podľa ktorého si napríklad ľudia nájdu domy svojich predkov a podobne. Je pomôckou aj pre mladších čitateľov, ktorí zobrazovanú Trnavu už nepoznajú a ak vidia dobový záber, nevedia ho priradiť k súčasným reáliám.

V knihe aj zaradených aj niekoľko desiatok dobových reklám trnavských výrobcov a obchodníkov. V závere autorka vysvetľuje mechanizmus zmien v názvoch ulíc a štvrtí a zaradila aj informácie užitočné pre datovanie fotografií.

Za obrazovú prílohu vďačí Jurčová zberateľovi pohľadníc Jozefovi Benkovi, Spolku svätého Vojtecha v Trnave, Štátnemu archívu Trnava a Západoslovenskému múzeu. Fotografiami z rodinných albumov prispelo viacero trnavských rodín a tiež fotografi venujúci sa mestu Trnava.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM