Rôzne

V trnavskej knižnici pokrstil P. Slanina knihu Červená: Zážitky z Cesty hrdinov SNP

Vyše 750 kilometrový pochod po Ceste hrdinov SNP opísal vo svojej knihe Červená rodák z roviny, obce Zeleneč pri Trnave, Patrik Slanina.

Zdroj: YouTube.com

Cestopis vydalo Vydavateľstvo Matice slovenskej a autor ju uviedol v piatok (18.1) v trnavskej Knižnici Juraja Fándlyho. Prejdením trasy za jeden mesiac si tak splnil svoj životný sen.

Začalo sa to, ako popísal Slanina, prozaicky. Dlho hľadal ‚parťáka‘, ktorý by sa s ním na cestu vydal, až ho našiel vo svojej priateľke, teraz už manželke Dominike. Tá prikývla na ponuku bez toho, aby tušila o čo ide, a ako priznala, hoci je z Oravy, prvé turistické topánky si kúpila až kvôli tejto púti.

Na cestu sa vydali z Duklianskeho priesmyku 29. mája 2016. Na portáli turistov Cesty hrdinov SNP sa zaregistrovali ako Líška 1 a 2. „Podľa našej obľúbenej piesne Richarda Müllera,“ priznal Slanina.

29 etáp putovania

V knihe fakticky popisuje nielen každú z 29 etáp putovania, miesta, ktoré navštívili, dopĺňa ich fotografiami a mapkami, ale priestor dostali mnohé emócie. Stretávali sa s pocitmi spokojnosti, únavy, vyčerpania, pochybovania i eufórie.

„Keď sme boli v prvej tretine trasy, chceli sme to mať už za sebou. Keď sme sa blížili k cieľu, želali sme si, aby sme mohli začať od začiatku,“ povedal Slanina. Návrat do civilizácie bol pre nich ťažký a Slanina priznal, že mnohé veci prehodnotil. „Žili sme mesiac iba s prírodou, bola to veľká očista,“ konštatoval.

Knihu Červená, pomenovanú po farbe značky, ktorá Cestu hrdinov SNP vedie, pokrstili symbolicky slaninou. Nielen v súvislosti s priezviskom autora, ale slanina s cibuľou, ako priznal, bolo ich hlavným jedlom počas celého mesiaca.

Je najdôležitejšou turistickou magistrálou

Cesta hrdinov SNP je najdôležitejšia turistická magistrála na Slovensku. Vedie zo severovýchodu až na západ Slovenska, po Devín pri Bratislave. Prechádza pritom väčšinou významných oblastí Slovenska, ktoré zohrali dôležitú úlohu počas Slovenského národného povstania alebo počas oslobodzovania krajiny v rokoch 1944 až 1945. Trasa nesie svoje pomenovanie od roku 1956.

Ako to vyzerá na Ceste hrdinov SNP si môžete prezrieť v našej priloženej videogalérii. Pozrite si tamojšiu lokalitu, ktorú objavuje stále viac turistov.

Na trase od Duklianskeho priesmyku až po Devín si takto dvojica iných turistov vychutnala 30 dní neopakovateľného dobrodružstva.

OBRAZOM: Časť úseku turistického chodníka Cesta hrdinov SNP
13
Galéria
Zdroj: TASR

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM