Monika Hanigovská Rôzne

Najjagavejšie lákadlo v Trnave: Fiatka pokrytá zrkadlovou mozaikou, FOTO

Trnava sa v týchto dňoch môže hrdiť novým múzeom. Má stovky exponátov. Azda najväčším, najjagavejším a najjedinečnejším ťahákom je špeciálne upravený Fiat 600D.

Ilustračný obrázok k článku Najjagavejšie lákadlo v Trnave: Fiatka pokrytá zrkadlovou mozaikou, FOTO
6
Galéria
Zdroj: TASR

V Trnave otvorili nové Retro múzeum. Pochváliť sa môže aj vzácnymi kúskami. V troch halách sú vystavené raritné písacie stroje, unikátne bicykle, staré hodiny, zachované autá, prvé televízory ale napríklad aj písacie stroje, domáce telefóny a omnoho viac.

Najväčším ťahúňom múzea je však Fiat 600D. Toto stále pojazdné auto nemá bežné parametre. Jeho povrch tvoria malé úlomky zrkadiel. Zrkadielok v mozaike tvorí dovedna 10 484 segmentov bez špárovacej hmoty. Hrdý majiteľ ho tvoril doma v obývačke. Upravené auto získalo certifikát slovenského rekordu.

Budú kontaktovať Guinessovu knihu

Úpravou sa zmenilo autíčko na ligotavý kúsok. „Automobil Fiat 600D je vyrobený v roku 1959, tých je zachovaných ešte mnoho, no Karol Lipovský urobil z neho jedinečný kúsok. To sme prišli zadokumentovať a vydať o tom certifikát, aby to mal úradne osvedčené. Teraz budeme kontaktovať známu Guinessovu knihu svetových rekordov, či je to naozaj svetová jednotka,“ uviedol Igor Svítok, zástupca organizácie Slovenské rekordy. Presný počet zrkadielok v mozaike narátal Svítok s pomocou asistentky za päť hodín.

Zdroj: TASR

Bez špárovacej hmoty

Takto upravená Fiat 600D udivuje aj technikou, akou bola vyrobená. Zrkadielka v mozaike sú precízne zbrúsené a vkladané bez špárovacej hmoty.

Aj pohladenie takéhoto miláčika je bezpečné. Na celom aute sa nenájde žiadna ostrá hrana, povrch sa dá prejsť dlaňou bez rizika porezania.

„Tri týždne som sa učil u jedného šikovného sklenára, ako rezať a brúsiť sklo. Tých hrán som nakoniec takto opracoval celkom asi 2 600 metrov,“ priblížil majster bez výučného listu Lipovský.

Auto lepil v obývačke

Práce na aute si vyžadovali nielen precíznosť, správnu techniku, trpezlivosť ale aj vhodné podmienky. „Auto je v pojazdom stave, len som ho musel vyčistiť od všetkých náplní, teda oleja, benzínu a vazelín. Robil som to totiž doma v obývačke, inak by ma manželka s ním vyhodila. Vonku sa lepiť nedalo, len si skúste zrkadlom zasvietiť slnečným lúčom do očí. Spolu mi to trvalo asi šesťsto hodín čistého času,“ prezradil autor tohto jedinečného kúsku.

Múzeum sa nachádza v Trnave na Sladovníckej ulici 19, vo dvore za bytovkami oproti čerpacej stanici. Otvorené bude mimo pondelka, vždy od 10. hodiny, v zime do 16. a v lete do 18. hodiny.

Unikátne Fiat 600D si môžete prezrieť v našej priloženej fotogalérii.

OBRAZOM:Pozrite si jedinečný kúsok v Trnave. Unikátne zrkadlové  Fiat 600D
6
Galéria
Zdroj: TASR

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM