Správy

Námestie v Trnave sa premení na vianočnú rozprávku: Blížia sa Stredoveké trhy!

Ocitnúť sa v rozprávke budú môcť tí, ktorí navštívia tento víkend Trnavu. O jedinečný zážitok sa postarajú doboví remeselníci a predajcovia v kostýmoch.

Ilustračný obrázok k článku Námestie v Trnave sa premení na vianočnú rozprávku: Blížia sa Stredoveké trhy!
24
Galéria
Zdroj: Matúš Koprda

Námestie svätého Mikuláša v Trnave sa opäť premení na stredoveké vianočné trhovisko. „Počas troch dní od 16. do 18. decembra prinesie návštevníkom výnimočný zážitok a priblíži prostredie ako z tradičných slovenských rozprávok,“ priblížila Natália Kostrošová z organizácie Región Trnava.

Stredoveké trhy sa začnú v piatok o 12.00 hodine. Na námestí pod trnavskou bazilikou sa bude odohrávať scéna ako zo slovenských vianočných filmov, ktorých sa tu už natáčalo niekoľko.

Prečítajte si tiež

Oblátky aj drevené hračky

Predajcovia v stredovekých kostýmoch budú priamo na mieste vyrábať vianočné oplátky, šporheltové dolky s voňavým roztopeným maslom či punč zohriaty priamo nad praskajúcim ohňom.

„Deti s rodičmi budú môcť nahliadnuť do práce rúk kováča či obuvníka, nazrieť do výrobne šípov, ale aj sledovať živý adventný kalendár. V rámci neho budú prebiehať vystúpenia artistov, šermiarov, ohňová šou, mečový tanec či sv. Mikuláš skrývajúci sa v jednom z okienok. Keďže ide o dobové trhy, v stánkoch nájdu aj drevené hračky, ručne robené bábiky alebo cínových vojačikov. Stredovekí remeselníci a zabávači vytvoria vianočnú atmosféru ako z rozprávky,“ hovorí Alexander Prostinák, zastupujúci riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu Trnava Tourism.

Návštevníci trhov si budú môcť zakúpiť med priamo od včelára, vymodelovať voňavú vianočnú sviečku či ochutnať vlastnoručne vyrobenú vianočnú oblátku. Deti isto poteší ohrada so živými zvieratami.

Ako za čias Uhorska

Stredoveké adventné trhy sa na Námestí sv. Mikuláša v Trnave konajú už desiaty rok. „Sú pripomenutím najväčšej slávy mesta, kedy sa tu konal pravidelný sobotný trh za čias Uhorského kráľovstva,“ dodáva Alexander Prostinák.

V piatok budú otvorené od 12.00 do 19.00 hodiny, v sobotu od 10.00 do 19.00 a v nedeľu od 10.00 do 18.00 hodiny.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

OBRAZOM: Stredoveké adventné trhy v Trnave
24
Galéria
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM