Správy

Zdražuje všetko, aj poplatky za odpad: Trnavčania, KOĽKO si priplatíme v roku 2023?

Trnavčania budú od nasledujúceho roka platiť za komunálny odpad vyššie poplatky. Zmenia sa však iba o niekoľko centov za mesiac.

Ilustračný obrázok k článku Zdražuje všetko, aj poplatky za odpad: Trnavčania, KOĽKO si priplatíme v roku 2023?
Zdroj: Mesto Trnava

Mestské zastupiteľstvo na utorkovej schôdzi odkleplo zvýšenie zo súčasných ôsmich centov na osobu a deň na deväť centov, čo predstavuje nárast o 12,5 percenta.

Budú aj žľavy

Mesačne ide pri fyzických osobách o sumu o 30 centov a zvýšenie z 29,20 eura na 32,85 eura za rok. Osoby nad 62 rokov majú nárok uplatniť si 50-percentnú zľavu a osoby s ťažkým zdravotným postihnutím zľavu vo výške 60 percent.

Primátor Peter Bročka upozornil, že mesto tým bude mať najnižšie stanovenú sadzbu spomedzi krajských miest na Slovensku.

Prečítajte si tiež

Aké sú výdavky mesta?

V Trnave by sa mali výdavky za zber komunálneho odpadu z domácností a firiem v roku 2023 vyšplhať na 1,830 milióna eur, za triedený zber biologicky rozložiteľného komunálneho odpadu na 490 000 eur a za triedený zber biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu na 63 000 eur, spolu s ďalšími ide o 4,038 milió­na eur.

Príjmy pri pôvodnej výške ôsmich centov za osobu a deň by dosiahli iba 1,648 milióna eur, spolu s ostatnými kapitolami 3,710 milióna eur. Rozdiel medzi predpokladanými výdavkami a príjmami pri zachovaní výšky poplatku 29 eur vychádza na mínus 327 259 eur

Radnica doplnila, že sadzba poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady podľa zákona nesmie byť vyššia ako súčet priemerných nákladov obce na zabezpečenie činností nakladania s komunálnymi odpadmi a zároveň by sadzba poplatku mala pokryť výdavky na zabezpečenie vyššie uvedených činností.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM