Monika Hanigovská Rôzne

Trnavské hlášky, ktoré vyčaria úsmev: Takéto príhody vznikajú len u nás!

Keď našinca navštívi „netrnavčan“, veľmi ľahko sa môže stať súčasťou príbehu, ktorý len tak neomrzí. Práve bohaté trnavského nárečie vytvára úsmevné príhody. Pozrite si tie najlepšie.

Ilustračný obrázok k článku Trnavské hlášky, ktoré  vyčaria úsmev: Takéto príhody vznikajú len u nás!
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Vtipy ako „Stretne sa Slovák, Rus a Američan…,“ poznáme azda všetci. Aj Trnavčania majú tie svoje, s podstatným rozdielom, že sú skutočné, a o to možno aj vtipnejšie. Niektorí naši obyvatelia by za pochodu vedeli z rukáva vysúkať hneď niekoľko vtipných príbehov, pri ktorých ide občas smiech až cez vďačné slzy. Iní často spomínajú na istú historku, ktorú omieľajú stále dookola.

Môže za to naša Trnavčina, na ktorú sme pre jej unikátnosť hrdí. Tá spolu s „nezasvätenými“ vytvára živnú pôdu pre množstvo vtipných príbehov. Posúďte sami, prinášame vám prvý diel seriálu o „hláškach“ z prostredia nášho mesta.

Naša redakcia vybrala niekoľko vtipných momentov. Niektoré príbehy sme získali z prostredia všakovakých trnavských návštev, iné sú od samotných čitateľov, daľšie prišli zo šuflíka našej redakcie. Vybrali sme hneď niekoľko zaujímavých kúskov.

„Keď som povedala východniarovi, že zaváram oharky, tak nechápal, aké nedopalky z cigariet zaváram a hlavne prečo takú blbosť robím,“ prezradila naša čitateľka Darina príhodu o takomto zaváraní uhoriek.

  • V inom trnavskom byte, chcela Martina pohostiť svojho priateľa. „Dáš si na raňajky škvarelinu? Opýtala som sa. Zhnusene a zarazene sa na mňa pozrel a povedal, že on nič priškvarené jesť nebude!,“ dodáva so smiechom Martina a uzatvára príbeh o nevinnej príprave praženice.
  • Občas aj Trnavčanov potrápi naše nárečie, najmä to menej používané. „Ja nemôžem zabudnúť na otázku od jedného ujka, že cíným ci? (Tienim ti?) Som síce Trnavčanka, ale toto už bolo aj na mňa moc, chvíľu som veru rozmýšľala, čo sa pýta,“ doplnila k našim príbehom svoju príhodu ďalšia čitateľka.
  • Svoju príhodu má aj Tomáš po prvom stretnutí s našim nárečím. „Známa povedala, že môj kamoš robí nápoky. A ja som stále rozmýšľal, čo sú poky a ako tie poky robí a prečo ich stále robí. Myslel som si, že robí nejaký exotický šport, až potom mi docvaklo, že to je slovíčko naschvál,“ prezrádza Marek s tým, že toto slovo je pre neho dodnes pri každej návšteve Trnavy osudové, lebo všetci ho v Trnave nazývajú krstným menom Nápoky alebo Poky.

Svoju najčerstvejšiu príhodu má aj Táňa, ktorá študuje v Trnave. „Priateľ povedal, že vonku je chladno, mám si dať drigovicu. Tak som vytiahla z chladničky slivovicu, aby som sa zahriala,“ vyprskne pri tom od smiechu.

  • S trnavským nárečím sa popasoval aj Peter. „Pamätám si to ako dnes. Dedko povedal, že ideme na hrubý motor. Strašne som sa zľakol a rozplakal. Povedal som to otcovi, rozumej netrnavčanovi a rozčúlil sa, že dieťa chce brať na nejaké také nebezpečné stroje,“ načrtol nám príbeh z detstva, pričom dodal, že aj po rokoch nazývajú všetky autobusy mimo Trnavy jednoducho hrubý motor.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM