BTW Správy

Neďaleko Trnavy vyrastie továreň na autobatérie, nasledovať by mala gigafactory

Výstavba novej továrne na autobatérie, ktorú plánuje postaviť spoločnosť InoBat Auto pri Voderadoch, by sa mala začať koncom tohto roka.

Ilustračný obrázok k článku Neďaleko Trnavy vyrastie továreň na autobatérie, nasledovať by mala gigafactory
Zdroj: inoBat

Závod spoločnosti InoBat Auto vyrastie na pozemku s výrobnou halou, ktorá pri Voderadoch zostala po spoločnosti Samsung. Pozemok budúceho závodu má rozlohu 27.000 štvorcových metrov. Počas prvej fázy tu nájde prácu 150 vysokokva­lifikovaných pracovníkov, informoval spoluzakladateľ spoločnosti InoBat Auto Marián Boček. Prvé batérie pre elektrické vozidlá opustia slovenskú továreň už v budúcom roku.

Batérie pre blízke automobilky

Fabrika, ktorá bude kombinovať výrobu s výskumom a vývojom prototypov batériových článkov, bude vyrábať batérie podľa požiadaviek automobiliek. Centrum výskumu a vývoja bude umiestnený strategicky v tesnej blízkosti automobiliek Peugeot, Jaguar Land Rover a KIA. „Továreň a jej vývojové centrum umožnia európskym výrobcom elektromobilov znižovať závislosť od dovozu z Ázie. Potrebu tejto nezávislosti okrem dlhodobých trendov potvrdila aj aktuálna kríza v súvislosti s novým koronavírusom, keď bezpečnostné opatrenia narušili dodávateľské reťazce medzi kontinentmi,“ uviedol Boček.

Veľké plány

V prvej fáze plánuje firma investovať 100 miliónov eur do vybudovania výskumno-vývojového centra a pilotnej výrobnej linky na západnom Slovensku. Druhá fáza sa podľa Bočeka zameria na veľkokapacitnú výrobu batériových článkov InoBat Auto Gigafactory. Tá do roku 2024 dodá podľa predbežných odhadov 240.000 batérií do elektromobilov.

Cieľ: 1500 pracovníkov

Spoločnosť InoBat Auto získala na podporu výskumu, vývoja a výroby batériových článkov pre elektromobilitu štátnu pomoc vo výške 5 miliónov eur. Ministri ju schválili vo februári tohto roka. „Je to strategická vec. Celková pomoc v pomere k investícii vo výške 100 miliónov eur je nízka suma. V budúcnosti by mohla vyrásť veľká fabrika, tzv. gigafactory, ktorá zamestná až 1500 pracovníkov,“ zdôvodnil štátnu pomoc vtedajší minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD). Objem investície by mal dosiahnuť 1 miliardu eur, potenciálna zamestnanosť predstavuje 1500 pracovníkov.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM