Monika Hanigovská Rôzne

Nenechajte si ich ujsť: Retro veci, ktoré vyvolávajú nostalgiu

Mnohé boli súčasťou nášho života. Iné sme priam zbožňovali. Takéto kultové výrobky dnes v obchodoch nenájdeme. Deti 80. a 90. rokov zaspomínajte si spolu s nami.

Ilustračný obrázok k článku Nenechajte si ich ujsť: Retro veci, ktoré vyvolávajú nostalgiu
20
Galéria
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Kazetové pásky prevíjané ceruzkou, čiernobiele televízory, ruské matriošky a československý porcelán vo vitrínach, či ikonické mončičáky na niekoľko spôsobov, aj to je len zlomok kultových výrobkov z čias minulých.

Kultové výrobky dnes na pultoch predajní nenájdeme. Iné to však môže byť v našich príbytkoch. Niektorí z nás takéto výrobky dodnes vlastnia pre spomienky, iní nedajú dopustiť na ich výborné dovednosti.

Naša redakcia sa rozhodla navštíviť príbuzných a priateľov, ale aj neznámych na odporúčanie. Aj vďaka nim, či archívnym záberom vám prinášame niekoľko výrobkov, ktoré majú pre niektorých z nás skôr narodených toľko spomienok.

Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Nielen funkčné produkty

Niektoré produkty minulej doby sme si mali možnosť obľúbiť natoľko, že ich využívame dodnes. „Pozrite sa na túto mašinku. Vlastním síce aj najnovšie technické vychytávky, ale tento stroj mi dodnes namelie orechy a všetko, čo potrebujem. To tie dnešné, sa na to vôbec nechytajú. Občas síce zachrapčí, ale stále funguje,“ ukazuje nám nadšene gadzinká na akýsi retro stroj, ktorý podľa jej slov má už vyše tridsať rokov.

„Retro, či produkty, ktoré dnes v obchodoch nenájdeme? Určite československý porcelán, brúsené sklo, to má aj dnes veľkú hodnotu. To bola značka! Okrem toho mám na tieto veci veľa spomienok a samozrejme, že sa mi tieto vecičky páčia aj dnes,“ dodáva zase jedným dychom pani Mária, pričom ešte stihne prezradiť, že cenené sú najmä kompletné sady. Teda také, v ktorých nechýba napríklad ani jedna šálka.

Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Televízor v skrinke

Navštívili sme aj pamätníka, pána Juraja. Okrem zbierok platní, kaziet, kníh a iných ozdôb nás však zaujal veľký televízor s tenkou obrazovkou zavesený priamo na stene. „Tak pre toto ste sem asi neprišli. Asi vám to prišlo vtipné,“ všimol si našu udivenú tvár a zasmial sa na úvod srdečne. „Bohužiaľ, starý doslúžil. Ale mal som samozrejme aj niekoľko debničkových. To si neviete ani len predstaviť," prezrádza ďalej.

„Prvý bol s uhlopriečkou tridsaťpäť centimetrov. Bol to elegantný kúsok v krásnej drevenej skrinke. Nevýhodou boli len dva otočné gombíky na ňom a samozrejme mini obraz,“ ako ďalej dodal zhovorčivo, vlastniť televízor bola istú dobu dlhodobejšia investícia.

Aj také legendárne Mončičáky patrili medzi naše obľúbené hračky. V Československu sa tieto chlpaté zvieratká, pôvodom z Japonska (Monchitchi – preklad „môj drobček“), zaradili veľmi rýchlo medzi obľúbené.

Takúto hračku možno aj dnes kúpiť, pretože mončičáci ohlásili svoj návrat. Avšak takého originál tuzexového si môžete pozrieť v našej priloženej fotogalérií. Je jedným z veľkej zbierky nadšenej Trnavčanky.

Trnavčania, pamätáte si na ne? Retro kúsky, ktoré patrili k našej výbave
20
Galéria
Zdroj: TASR

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM