Monika Hanigovská Rôzne

Mliečny bar, Ryba, či Opus... Legendárne obchody zo socíku, ktoré sme navštevovali v Trnave

Trnavské obchodíky, na ktoré si dnes už pamätajú len tí skôr narodení, mali vo svojej dobe špecifický cveng a poznalo ich množstvo ľudí. Zaspomínajte si spolu s nami.

Ilustračný obrázok k článku Mliečny bar, Ryba, či Opus... Legendárne obchody zo socíku, ktoré sme navštevovali v Trnave
Zdroj: TASR

Dnes sa už obchody v centre Trnavy niekedy menia tak rýchlo, že ani nestihneme postrehnúť, aký sa tam práve nachádza. Kedysi však prevádzky boli na jednom mieste dlhé roky a tak sa stávali nielen obľúbenými miestami na nákupy, ale aj orientačnými bodmi stretnutí. Niektoré obchody si tí skôr narodení pamätajú dodnes a ich názvy sa uchovali, aj keď predajne sú už dávnou minulosťou.

Mliečny bar

Na Mliečny bar doteraz nezabudli mnohí starší Trnavčania. Prevádzka, ktorá sídlila v centre mesta, ponúkala mnohé lákavé dobroty. Zákusky, rožky s kakaom, tzv. vtáčie mlieko, pudingy, ale napríklad aj chlebíčky dokázali denne prilákať nemálo okoloidúcich.

Aby toho nebolo dosť, kupujúci si mohli dopriať širší výber takýchto výrobkov. V ponuke bol napríklad karamelový, vanilkový, či čokoládový puding ozdobený čerešňou. Fanúšikovia zmrzlín sa zase mohli tešiť napríklad na rezanú kruhovú nanukovú tortu. Vtáčie mlieko stálo 1,50 Kčs, čokoládový puding 2,20 Kčs a karamelový puding vytiahol z peňaženiek milovníkov sladkých dobrôt rovné dve koruny.

Lahôdky Ryba

V priestoroch dnešnej zrekonštruovanej kaviarne Thalmeiner na Trojičnom námestí by sme v čase socializmu narazili napríklad na také lahôdky Ryba. Mnohí Trnavčania sa s obľubou chodievali najesť práve „do ryby“. Tieto lahôdky ponúkali zaujímavý výber rybích výrobkov a priestor, kde sa dalo dobre najesť alebo nakúpiť za prijateľné ceny.

Predajňa gramoplatní Opus

Obchod, ktorý v Trnave obľubovali najmä milovníci hudby. Muzika sa kedysi vo veľkom počúvala z gramoplatní, čo si už dnes mnohí z mladej generácie nevedia ani len predstaviť.

Známu trnavskú predajňu gramoplatní s názvom Opus ste mohli kedysi nájsť na Hlavnej ulici. Aj dnes niektorí spomínajú s úsmevom na to, ako investovali do množstva obľúbených čiernych dosiek. Iní si zase aspoň nechali „popásť oči“ vo výklade spomínaného obchodu, kde mohli obdivovať platne Karola Gotta, Abby, či napríklad i Boney M.

Obchodíky aj Zelenina JRD Hrnčiarovce

Na Trojičnom námestí ste mohli kedysi nájsť zaujímavú plochu. Tá bola vyvýšená schodiskom a na jeho vrchole sa nachádzalo korzo, ale aj niekoľko obchodíkov „nalepených“ tesne vedľa seba. Jednoduché nápisy hlásali názvy predajní ako napríklad futbal, hokej, rybárske potreby. V obchode s názvom futbal sa dala zohnať napríklad futbalová lopta za 275 Kčs.

Pri železničnej stanici sa zase nachádzala Zelenina JRD Hrnčiarovce. Tá vyvoláva aj dnes v niektorých Trnavčanov napríklad spomienky na dobrú kapustu, ktorú si tam s obľubou chodili kupovať.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM