Júlia Vargová Kultúra Rôzne

Nepriaznivé počasie zábave nebráni: V Trnave a okolí sú na pláne skvelé podujatia

Hoci to vonku nevyzerá najlákavejšie, v uliciach Malého Ríma a v okolí sa dá zažiť kopa parádnych akcií. Tu je zopár nich.

Ilustračný obrázok k článku Nepriaznivé počasie zábave nebráni: V Trnave a okolí sú na pláne skvelé podujatia
8
Galéria
Foto: Júlia Vargová / Zdroj: Dnes24.sk

Digitálne graffiti Trnava

V piatok 13. septembra od 20:30 na radnici

Týždeň pred samotným podujatím Festival svetla a tieňa 2019 Trnava prinášajú organizátori opäť malú ochutnávku festivalovej atmosféry v podobe digitálnych graffiti na trnavskej radnici. Druhýkrát dostanete šancu chytiť do ruky sprej, stlačiť trysku a počmárať fasádu trnavskej radnice.

Kompletný Shakespeare zhltnutý za 120 minút

V piatok 13. septembra o 10:00 v Divadle Jána Palárika

Tridsaťdeväť divadelných hier Williama Shakespeara za dve hodiny odohrá Zredukovaná shakespearovská spoločnosť (Tomáš Vravník, Martin Kochan, Braňo Mosný a Martin Križan).

Štyria mladí herci sa pustili do tejto odvážnej výzvy a vytvorili vtipný koncentrát tragédií, komédií, historických hier a romancí najznámejšieho svetového dramatika všetkých čias.

SWAP detských hračiek

V piatok 13. septembra od 10:00 v Baterkárni

Nekupujte, vymieňajte. Vždy druhý piatok v mesiaci príďte do Baterkárne a povymieňajte si hračky podľa vášho gusta.

Organizátori prosia, nech sú vždy umyté a nepoškodené. Z hygienických dôvodov nie je vhodné nosiť plyšové hračky. Odporúčané sú detské knihy, lego, skladačky, puzzle, spoločenské hry, bábiky či autíčka. Baterkáreň nájdete v budove Atrium na Starohájskej 1, za novým parkoviskom, oproti Tehelnej 16.

Bienále plastiky malého formátu 2019

Galéria Jána Koniarka, Synagóga – Centrum súčasného umenia

Bienále plastiky malého formátu predstavuje komornú 3D tvorbu mladej a strednej generácie slovenských vizuálnych umelcov a prizvaných hostí zo zahraničia, vytvorenú prevažne v priebehu posledných dvoch-troch rokov.

Medzinárodná výstava sochárskej tvorby zameraná na drobnú plastiku, objekt a reliéf potrvá do 13. septembra 2019.

Vystavujú: Marcin Berdyszak (PL), František Bohunický, Ján Hrčka, Katarína Kissoczy, Martin Kochan, Patrik Kovačovský, Bohuš Kubinský, Helena Lukášová (CZ), Palo Macho, Róbert Makar, Stefan Meisl (D), Ľubo Mikle, Miroslav Pallo, Mira Podmanická, Vika Shumskaya (UKR), Ivana Sláviková, Michal Šuda, Iveta Tomanová, Miroslav Trubač, Vlad Yurashko (UKR). Kurátorom je Roman Popelár.

Sluha dvoch pánov

V stredu 11. septembra o 19:00 v Divadle Jána Palárika

Táto divadelná hra zobrazuje sluhu Truffaldina, ktorý si trúfa naozaj na všetko. Každú situáciu a každý problém rieši originálnym a najmä vtipným spôsobom.

Hoci v hre ide o vážne veci lásky, ba aj o život, dominuje jej séria komických zámen, omylov a nedorozumení. V režijnom naštudovaní Juraja Bielika sa môžu diváci okrem plejády zábavných postáv a situácií tešiť aj na živý hudobný sprievod.

Panteón Malého Ríma

V piatok 13. septembra o 16:00 na Nádvorí

Rozhovor s osobnosťami kultúrneho a spoločenského života, ktorý je súčasťou podujatia Trnavské dni 2019.

Hosťami sú Božidara Turzonovová, herečka Slovenského národného divadla, Zlata Matláková, literátka a poetka, Timotej Masár, SJ., kňaz a mediálny pracovník. O hudbu sa postará Jana Andevska. Moderuje Peter Horváth a Pavol Tomašovič.

Cinematik Film Festival 2019

Od utorka 10. septembra do nedele 15. septembra v Piešťanoch

Štrnásty ročník Medzinárodného filmového festivalu Cinematik Piešťany prinesie viac ako 100 filmov rozdelených do tematických sekcií. Na pláne sú aj koncerty, množstvo diskusii a nočnej zábavy.

Mária Balážová: Ženský dezén

Galéria Jána Koniarka v Trnave, Koppelova vila, Zelený kríček 3, Trnava

Vernisáž výstavy sa uskutoční vo štvrtok 12. septembra o 18:00. Výstava následne potrvá do 27. októbra.

Retrospektívna výstava výraznej slovenskej autorky, reprezentantky regionálnej výtvarnej scény s následným uvedením novej monografickej publikácie.

Koncepcia kladie dôraz na tvorbu z ostatného obdobia, ktorá sa ešte viac vychýlila z oblasti post-geometrickej maľby smerom k výraznejším feministickým výpovediam. Autorka, Mária Balážová, využíva výrazové prostriedky geometrickej abstrakcie ako nástroj kritiky rodovej nerovnosti. Kurátorom je Roman Gajdoš.

Tri letušky v Paríži

Vo štvrtok 12. septembra o 19:00 v Divadle Jána Palárika

Rozmarná spomienka na zlaté roky šesťdesiate. Bernard je úspešný parížsky architekt, ktorý trávi čas striedavo s tromi snúbenicami. Jedna je Američanka, druhá Ruska, tretia Nemka. A všetky tri sú letušky.

Navzájom o sebe vôbec netušia. Bernard musí preto nepretržite sledovať letecké poriadky všetkých spoločností a jeho totálne vyčerpaná slúžka podľa príletov a odletov permanentne meniť jedálny lístok a chod domácnosti.

Belluš 120

Vernisáž výstavy sa uskutoční v stredu 11. septembra o 19:00 na Nádvorí. Výstava následne potrvá do 11. novembra.

V septembri si pripomíname 120. výročie narodenia jedného z najvýznamnejších architektov 20. storočia – Emila Belluša. Pri tejto príležitosti občianske združenie Malý Berlín organizuje výstavu pod názvom Belluš 120.

Emil Belluš je považovaný za zakladateľa modernej architektúry na Slovensku. Jeho diela sa stali aj súčasťou kultúrneho dedičstva funkcionalizmu a zároveň neodmysliteľnou súčasťou mesta Trnava. Bellušovými najvýznamnejšími stavbami pre mesto Trnava sú Plnoautomatický mlyn NUPOD (1938) a Vodojem (1941).

Výstava Belluš 120 predstavuje vybrané archívne materiály v doplnení o fotografie slovenského fotografa a pedagóga Ľuba Stacha, so zameraním na dvojicu stavieb viažucich sa k Trnave.

Silné Reči

V pondelok 9. septembra o 20:00 v Kine Hviezda

Silné Reči stand-up comedy show je zárukou dvoch hodín plných zábavy, o ktorú sa postarajú ostrieľaní komici ale aj vychádzajúce hviezdy slovenskej komédie.

At last, he saw the entrance

Galéria Jána Koniarka v Trnave, Nové krídlo Kopplovej vily, Zelený kríček 3, Trnava

Vernisáž výstavy sa uskutoční vo štvrtok 12. septembra o 18:00. Výstava následne potrvá do 27. októbra.

Site-specific inštalácia z dielne Richarda Janečka a Radovana Kissoczyho prináša pohľad na umelú inteligenciu, ktorá môže byť stále vnímaná ako niečo nadprirodzené, mimo ľudské chápanie. V tejto audiovizuálnej inštalácii autori podrobujú antický mýtus logike umelej inteligencie, čo predstavuje jeho alternatívne scenáre a konce.

Foto: Ilustačné

Pozrite si video z nedávneho podujatia Digitálne graffiti Trnava. Vychutnať si ho môžete aj tento piatok o 20:30 pred budovou trnavskej radnice.

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM