Júlia Vargová Rôzne Správy

Neskoro, ale predsa: Železničný podchod konečne otvorili, FOTO

Nekonečnému obchádzaniu železničnej stanice cez nevábne voňajúci podjazd je koniec. Zrekonštruovaný podchod je otvorený.

Ilustračný obrázok k článku Neskoro, ale predsa: Železničný podchod konečne otvorili, FOTO
9
Galéria
Foto: Júlia Vargová / Zdroj: Dnes24.sk

Cestujúci vlakom mali vyše roka sťažený prístup na železničnú stanicu. To sa však konečne zmenilo. Podchod otvorili už pred Veľkou nocou. Hovorca ŽSR, Michal Lukáč, pre náš portál nedávno potvrdil, že konanie o predčasnom užívaní bolo stavebným úradom zvolané na 15. apríla 2019. „Našou snahou je, aby do 18.04.2019 bolo vydané rozhodnutie o predčasnom užívaní a v tento deň aj otvorený vstup do podchodov,“ ozrejmil nedávno hovorca pre náš portál.

V praxi to vyzeralo tak, že prví ľudia sa podchodom prešli už o deň skôr, od rána 17. apríla.

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) s rekonštrukčnými prácami na trnavskej železničnej stanici začali ešte v decembri roku 2017.

Prerábka sa týkala podchodu medzi Poštou na Dohnányho ulici a stanicou. Zámerom bolo do roka postaviť novú vstupnú budovu. Tá má umožniť vstup cestujúcich v smere od Pošty do podchodu k nástupištiam a zároveň aj do podchodu k výťahom.

„Už som aj zabudol, že tu ten podchod je,“ konštatoval ktosi z prechádzajúcich podchodom konštatujúc, že jeho rekonštrukcia trvala celú večnosť. Išlo však o rozsiahlu niekoľkoročnú rekonštrukciu celej stanice. Dokončenie podchodu bolo len jej záverečnou časťou.

Práce, počas ktorých mal byť podchod uzatvorený, mali byť hotové koncom roka 2018. ŽSR žiadalo cestujúcich o trpezlivosť. Ľudia museli rekonštruovaný úsek obchádzať podjazdom na Dohnányho ulici a vojsť do stanice hlavným vchodom. Rekonštrukcia si nakoniec vyžiadala viac času, než Železnice pôvodne plánovali. „Realizácia stavby trvala 14 mesiacov,“ dodal hovorca ŽSR. Dôvody predĺženia rekonštrukcie však železnice neudali.

Čo je však podstatné, vyzerá to, že práce sú hotové. Ľudia môžu podchod konečne využívať a skrátiť si cestu. Výhodou rekonštruovaných priestorov je okrem skrátenia cesty na železničnú stanicu aj bezbariérovosť. Podľa ŽSR sú obe cesty bezbariérové a značne zlepšia bezpečnosť vstupu do priestorov tamojšej stanice.

Železničný podchod konečne otvorili
9
Galéria
Foto: Júlia Vargová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM