Správy

Nespokojní pedagógovia sa stretli s rektorom: Svoje výpovede nestiahnu

Aj po stredajšom stretnutí s novovymenovaným rektorom Trnavskej univerzity (TU) René Bílikom zotrvávajú pedagógovia katedry filozofie na Filozofickej fakulte (FF) na svojich výpovediach. Tie podali v uplynulom týždni na znak nesúhlasu s pomermi na pracovisku.

Ilustračný obrázok k článku Nespokojní pedagógovia sa stretli s rektorom: Svoje výpovede nestiahnu
Zdroj: TASR

Rektor na stretnutí tlmočil, ako uviedol pre TASR, niekoľko ponúk zo strany dekana FF Erika Hrnčiarika, ale pedagógovia sa rozhodli nezmeniť svoje stanovisko a svoje žiadosti o rozviazanie pracovného pomeru nestiahnu.

Na stretnutie prišlo päť z ôsmich pedagógov vo výpovedi. „Hovorili sme aj o trvajúcich závažných dôvodoch, pre ktoré sme podali výpovede, a ktoré vedenie fakulty i jej akademický senát vo svojich stanoviskách popierajú,“ uviedol pre TASR za pedagógov Ladislav Tkáčik. Svoje výpovede označili ešte v uplynulom týždni za protest proti „postupom dekana FF, ako nesúhlas so zrušením programu Systematická filozofia, na ktorý sú naviazané aj habilitačné a vymenúvacie práva a programu Kognitívne štúdiá a vzhľadom na pretrvávajúce zasahovanie do kompetencií garantov a konanie nezlučiteľné s princípmi kolegiality a akademickými štandardmi“.

„Musím ich rozhodnutie zobrať na vedomie, teraz ma už viac bude zaujímať to, ako si s tým poradí dekan fakulty. Najmä vo vzťahu k študentom,“ uviedol Bílik.

„Na fakulte budeme situáciu riešiť zákonnými formami,“ informoval dekan FF Erik Hrnčiarik. Počas leta chcú podľa jeho vyjadrenia pripraviť a uskutočniť výberové konania na obsadenie funkčných miest docentov a profesorov, aby mohli ponúkať i naďalej štúdium na dotknutých odboroch. Vo štvrtok (27. 6.) sa má dekan stretnúť so študentmi, ktorým chce situáciu ozrejmiť. „Netreba mať obavy, že by sa na FF neučilo ďalej,“ uviedol.

Dekan zdôraznil, že FF nechcela katedru filozofie zrušiť. „Je ale pomerne malý záujem študentov, tak sme chceli pristúpiť k redukcii, alebo spojeniu príbuzných odborov, ktoré aj v budúcej akreditácii budú vystupovať pod jedným názvom filozofia, nie ako doteraz,“ povedal Hrnčiarik. V súčasnosti je na šiestich študijných odboroch 27 študentov, z toho 15 externých a novoprijatých študentov je 14. Počet tých, ktorí reálne nastúpia, zatiaľ nevedia.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM