Kultúra

Noc múzeí a galérií sa blíži: Zapojili sa aj mnohé v trnavskom regióne

Do podujatia, ktoré otvára brány kultúrnych zariadení, sa zapojili aj múzeá a galérie v Trnave, Piešťanoch, Hlohovci, Seredi, Chtelnici a Dolnej Krupej.

Ilustračný obrázok k článku Noc múzeí a galérií sa blíži: Zapojili sa aj mnohé v trnavskom regióne
Foto: Júlia Vargová / Zdroj: Dnes24.sk

Západoslovenské múzeum v Trnave počas sobotného (18. 5.) podujatia otvorí v rámci podujatia inak neprístupný kostol Nanebovzatia Panny Márie, ktorý je súčasťou tohto bývalého kláštora klarisiek. O 21.00 h sa v ňom uskutoční koncert súboru Vox Aurumque. Popri tom Oláhov seminár – Múzeum knižnej kultúry o 17.00 h pripravil prehliadku novej výstavy Šestnáste storočie slovom a obrazom s komentárom Milana Ševčíka.

„Hlavný program v budove na Múzejnom námestí máme od 17.00 až do 23.00 h,“ informovala Simona Jurčová, poverená riadením múzea. O 17.30 h pozývajú na prehliadku novej prírodovednej výstavy Skameneliny sveta s komentárom geológa Miroslava Hornáčka. Vernisáž o 19.00 h bude patriť Trnavským fotoateliérom, výstava priblíži miesta prvých fotoateliérov v Trnave a fotografov, ktorí v nich pracovali.

Trnavská Galéria Jána Koniarka otvorí Kopplovu vilu i Synagógu – Centrum súčasného umenia.

Podľa slov PR manažérky Zuzany Dohnalovej od 13.00 do 22.00 h ponúknu prechádzku vo virtuálnej realite, komentované prehliadky aktuálnych výstav. „Za účasti autora Jozefa Piláta to bude v synagóge ŠuňaWood, s kurátormi na Zelenom kríčku ObrazoBOREC Jiřího Černického a Jedno bez druhého Garafovej a Šušovicovej,“ uviedla Dohnalová. Záver bude patriť o 20.00 h koncertu Petra Adamova.

Balneologické múzeum Imricha Wintera v Piešťanoch bude vo všetkých svojich priestoroch – Kúpeľnej dvorane, Vile dr. Lisku i Pamätnej izbe Ivana Krasku otvorené do 20.00 h. Popri výstavách a expozíciách jeho pracovníci pripravili pre návštevníkov prezentácie Tajomný svet húb a Čo sa našlo vo Váhu?, tvorivé dielne, ukážky ľudových krojov s možnosťou si ich vyskúšať i hru pre veľkých a malých Zábavné putovanie Piešťany a komentovanú prehliadku výstavy Generál M. R. Štefánik v odkaze historickej zbierky balneologické­ho múzea.

Vojenské historické múzeum v Piešťanoch na Žilinskej ceste ponúkne do 22.00 h tri haly a exteriérovú expozíciu s ťažkou i ľahkou vojenskou technikou, okrem toho výstavu Legionári – naši hrdinovia veľkej vojny 1914 –1918.

„Budeme premietať dokumentárne filmy s vojenskou tematikou, tiež dokument Štefánik, príbeh hrdinu – Vlasť a záujemcovia sa budú môcť zúčastniť na besede s jeho autorom Pavlom Kanisom,“ povedal riaditeľ múzea Milan Kubizniak. Lákadlom podľa jeho slov bude aj predstavenie letky Virtuálne Biele albatrosy.

Zapojí sa Hlohovec aj Sereď

Dve podvečerné prednášky budú čakať návštevníkov Vlastivedného múzea v Hlohovci. Podľa slov riaditeľa Jozefa Urminského bude prvá jeho o grófke Helene Obendorf – Erdody, v druhej bude Marián Kamenčík hovoriť o Hlohovských literárnych aférach, záhadách a mystifikáciách. Na 17.00 h múzeum pozýva na klavírny koncert a počas dňa bezplatne sprístupní aj vyhliadku na veži kostola sv. Michala.

Mestské múzeum – Fándlyho fara v Seredi má do 21.00 h v ponuke prehliadky expozícií a výstav s odborným výkladom, vystúpenie Československého komorného dua a tvorivú dielňu na tému aquamanile. „V duchu spomienky na M. R. Štefánika a česko-slovenské kultúrne vzťahy sme pripravili dve prednášky. Prvá je Evy Vrabcovej na tému Spolok pre vybudovanie pomníka generálovi M. R. Štefánikovi, nasledujúca vedeckého pracovníka Petra Macha z Historického ústavu Slovenskej akadémie vied Pozostalosť po generálovi M. R. Štefánikovi,“ uviedla vedúca múzea Mária Diková.

Dolná Krupá i Chtelnica

Hudobné múzeum – kaštieľ v Dolnej Krupej pri Trnave sa pridáva exteriérovým celodenným fantazijným Lestivalom. Bude od dopoludnia venovaný rodinám, popoludní začnú koncertné vystúpenia pre dospelých, vystúpia folkloristi u Urpína, Čechomor, Zuzana Smatanová, Hudba z Marsu, Martin Geišberg a ďalší. Z Trnavy je zabezpečená bezplatná kyvadlová doprava. O polnoci zaznie v parku Sonáta mesačného svitu na počesť Ludwiga van Beethovena, ktorú ju skomponoval priamo v Dolnej Krupej.

Okolie kaštieľa – Regionálneho múzea v Chtelnici sa premení na 18. i 19. 5. na lukostrelecký tá­bor.

Ten bude ponúkať súťaže v historickej i nočnej lukostreľbe, tiež na lietajúce terče, ale aj možnosť zaučiť sa v tomto streleckom umení. „Účasť v historických kostýmoch je vítaná,“ uviedla Jana Blažková z múzea. V ňom prebieha výstava Oravského paleta a výstava k 100. výročiu smrti M. R. Štefánika.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM