Rôzne

Nová generácia Peugeot 208: Prvýkrát v histórii Trnavy s plne elektrickým pohonom, FOTO

Trnavská automobilka spúšťa výrobu novej generácie modelu Peugeot 208 s nulovými emisiami CO2. S novým modelom pribudnú tri nové farebné odtiene, FOTO.

Ilustračný obrázok k článku Nová generácia Peugeot 208: Prvýkrát v histórii Trnavy s plne elektrickým pohonom, FOTO
15
Galéria
Zdroj: TASR

Trnavská automobilka Groupe PSA Slovakia spúšťa výrobu novej generácie modelu Peugeot 208. Je koncernovou novinkou Groupe PSA a už piatym modelovým prírastkom vo výrobnom portfóliu závodu. Prvýkrát v histórii Trnavy sa s ním do výroby dostane aj plne elektrický pohon.

Rozhodnutie odštartovať produkciu tohto vozidla na Slovensku je podľa hovorcu automobilky Petra Šveca vyjadrením dôvery koncernu voči zamestnancom trnavskej automobilky a uznaním ich kompetencií. Informoval, že vôbec prvý exemplár tohto modelového radu bol v Trnave úspešne vyrobený 27. novembra 2018.

Svetová premiéra v Ženeve

„Svetová premiéra ho čaká už o pár dní, 5. marca, na Autosalóne v Ženeve. Prvé vozidlá s identitou nového modelu Peugeot 208 poputujú ku klientom do celého sveta v druhej polovici roka 2019,“ uviedol hovorca. Zákazník si pritom bude môcť vybrať medzi elektrickým, benzínovým a dieselovým pohonom.

V Trnave sa teda prvýkrát začne výroba aj plne elektrických vozidiel s nulovými emisiami CO2.

S novým modelom pribudnú v trnavskej automobilke tri nové farebné odtiene: modrá – Blue Vertigo, žltá – Jaune Faro a perleťovo-biela – Blanc Nacre.

„Systém pohonu tohto modelu sa montuje na novej, modernej, flexibilnej a ekologickej platforme známej pod skratkou CMP (Common Modular Platform). S novým vozidlom prichádza do Trnavy prvýkrát aj lisovanie časti karosérie z hliníka,“ doplnil Švec. Industriálnu časť projektového tímu, ktorý viac ako dva roky pracoval na úspešnom spustení jeho výroby, predstavovali na 100 % technici a personál zo Slovenska.

Trnavská automobilka Groupe PSA Slovakia zakončila rok 2018 s novým objemovým rekordom 352 007 vyrobených vozidiel.

Zvýšili produkciu nad päť percent

V siedmom, po sebe idúcom roku medziročného rastu, sa tak jej produkcia zvýšila oproti roku 2017 o 5,1 %. Sériová výroba začala v Trnave v júni 2006 s modelom Peugeot 207. Po ňom pribudol, v roku 2008, druhý model Citroën C3 Picasso. V závere vlaňajška v Trnave vyrobili jubilejné trojmiliónte vozidlo.

Celková investícia koncernu na Slovensku už presiahla miliardu eur. V Trnave sa doteraz vyrába jeho v poradí tretí model Peugeot 208 a od septembra 2016, exkluzívne len na Slovensku, aj štvrtý model automobilky – Citroën C3. Aktuálne vytvára automobilka okolo 4500 pracovných postov.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM