Správy Samospráva

Nová sociálna služba: V meste otvorili Centrum včasnej intervencie pre rodiny s deťmi

Pre potreby rodín s deťmi so zdravotným znevýhodnením vznikla v Trnave nová sociálna služba – Centrum včasnej intervencie (CVI). Jej klientmi sú rodiny s deťmi do siedmich rokov z trnavského regiónu.

Ilustračný obrázok k článku Nová sociálna služba: V meste otvorili Centrum včasnej intervencie pre rodiny s deťmi
Zdroj: TASR

Včasná intervencia je zameraná na odborné služby, pomoc a podporu rodinám so zdravotne znevýhodnenými deťmi a deťmi s rizikovým vývinom do siedmich rokov. CVI ju pritom poskytuje najmä terénnou formou, priamo v domácom prostredí. Informovala o tom Terézia Drdulová, poverená vedením centra.

„V rámci služby kladieme dôraz na skoré podchytenie rodiny, ideálne už od obdobia zistenia vývinového rizika dieťaťa,“ uviedla. Potom nasleduje sprevádzanie rodiny v prvých rokoch života dieťaťa aj formou odporučenia či zapožičania kompenzačných pomôcok a informáciami o finančnej pomoci rodine. „Pracovníci CVI rodičom pomáhajú zorientovať sa v ich zložitej životnej situácii, preklenúť ju a napomáhajú vyrovnať sa so skutočnosťou, že ich dieťa je iné. Cieľom včasnej intervencie je aj aktivizovať rodiny, ukázať im ich možnosti a v čo najväčšej miere prispieť k ich sociálnej integrácii a spokojnému životu,“ informovala Drdulová. V trnavskom CVI pôsobí viacero odborníkov – sociálny pracovník, psychológ, špeciálni pedagógovia, tyflopéd (pomáha pri vzdelávaní zrakovo postihnutých) a logopéd.

Služba včasnej intervencie bola v trnavskom regióne doposiaľ poskytovaná iba niekoľkým rodinám zo strany CVI, ktoré pôsobia v Bratislave.

Vzhľadom na početnosť rodín s deťmi so zdravotným znevýhodnením (približne tri – päť percent z celkového počtu narodených detí) vznikla potreba etablovať túto službu priamo v Trnave, čo bolo identifikované ako priorita aj v rámci Komunitného plánu sociálnych služieb. Uviedla to Veronika Majtánová z úseku komunikácie na trnavskej radnici.

Po takmer ročnej príprave sa vďaka nadšeniu miestnych odborníkov, intenzívnej spolupráci miest Trnava, Hlohovec a Piešťany a s odbornou záštitou Nadácie SOCIA podarilo etablovať v Trnave centrum.

Poskytovateľom služby je novovzniknutá nezisková organizácia Centrum včasnej intervencie, n. o. Služba je pre rodiny bezplatná a je poskytovaná vďaka finančnej podpore Trnavského samosprávneho kraja, zainteresovaných miest, nadácie a ďalších sponzorov. Informácie možno získať na číslach 0915 874 175 a 0915 920 968 alebo na emailovej adrese trnava@centravi.sk.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM