Rôzne

Obecný úrad i ambulancia: Starosta Opoja chce bývalej škole vdýchnuť nový život

Pred siedmimi rokmi sa skončilo v základnej škole v Opoji vyučovanie a jej žiaci sa rozpŕchli do škôl v susediacich obciach. Budova s piatimi triedami zostala nevyužitá.

Ilustračný obrázok k článku Obecný úrad i ambulancia: Starosta Opoja chce bývalej škole vdýchnuť nový život
11
Galéria
Zdroj: TASR

Teraz chce obec dať budove novú náplň. „Telocvičňa sa v opustenej škole ujala ako prvá. Vznikla v nej posilňovňa, ktorá je obľúbená a hojne využívaná,“ povedal pre TASR starosta Opoja Peter Bartovič.

V ďalších priestoroch by chceli zriadiť ambulanciu obvodného lekára. Delia sa oňho s blízkymi Križovanmi nad Váhom i Majcichovom, kam aj Opojčania za vyšetreniami cestujú.

„Ale veľmi by nám pomohlo, keby jeden deň v týždni bol lekár priamo u nás v obci. Kvôli prestarnutým obyvateľom, ktorým je zaťažko ísť na autobus, hoci aj má v Majcichove zastávku rovno pred zdravotným strediskom. S lekárom rokujeme, neviem, ako sa rozhodne. My sme pripravení ambulanciu vybaviť potrebným,“ povedal.

Starosta prednedávnom predostrel poslaneckému zboru návrh, aby do zostávajúcich miestností presťahovali obecný úrad. Má na to pádny dôvod – nedostatok priestoru na administratívny aparát.

Ale predovšetkým sa úrad nachádza na poschodí kultúrneho domu a starší a chorí ľudia majú problém vyjsť hore schodmi, keď niečo potrebujú vybaviť.

„To by malo byť pre nás prvoradé v rozhodovaní o sťahovaní, dostupnosť pre našich obyvateľov,“ povedal Bartovič. Náklady na sťahovanie podľa jeho slov nevyjdú obec draho, prízemné priestory v bývalej škole sú v relatívne dobrom stave. A má už aj nápad, ako využiť tri kancelárie, ktoré by obecný úrad opustil.

„V zasadačke sa stretávajú naši folkloristi a seniori. Každý tam má svoj kút a svoju skriňu a musia sa tolerovať. Takto by dostali každý svoju menšiu miestnosť a mohli by rozvíjať činnosť,“ povedal. Starosta verí, že obecné zastupiteľstvo odsúhlasí sťahovanie a veci sa čoskoro vyriešia v prospech občanov.

Prízemie kultúrneho domu slúži v Opoji ako miesto stretávaní sa pri kultúrnych a spoločenských akciách. „Robíme tradičné podujatia pre seniorov, pochovávanie basy, mikulášske posedenie, tiež pripravujeme deň obce s krojovaným sprievodom, vystúpeniami folklórnych speváckych skupín, miniturnajom vo futbale pre deti. Kultúrna komisia sa snaží, žiaľ, u nás to je so záujmom obyvateľov akési slabé,“ konštatoval nerád starosta.

Tešilo by ho, keby Opojčania žili komunitnejším životom, stretali sa na podujatiach v hojnejšom počte. Mali sme tu napríklad založený Klub matiek, aj ten zanikol pre nízku účasť," doplnil.

Foto: Ilustračné

Sledujte nás aj na našom Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Trnavy a okolia.

Opoj
11
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM