Rôzne

Samoobsluha či kaviareň: Opoj by chceli rozvíjať, obci však chýbajú vlastné pozemky

Obci Opoj, ktorá má v súčasnosti 1200 obyvateľov, pričom 400 z nich pritom pribudlo v posledných piatich rokoch, chýbajú vlastné pozemky na rozvoj infraštruktúry.

Ilustračný obrázok k článku Samoobsluha či kaviareň: Opoj by chceli rozvíjať, obci však chýbajú vlastné pozemky
11
Galéria
Zdroj: TASR

Podľa starostu Petra Bartoviča ide zväčša o ľudí, ktorí sa v obci usadili pre jej výhodnú polohu medzi Trnavou a Bratislavou. Tam chodia za prácou a zväčša vozia aj svoje deti do škôlok a škôl.

Sťahovali sa do dvoch lokalít. „V jednej súkromný investor postavil rodinné domy, v druhej vyrástli štyri bytovky, spolu ich je teraz sedem,“ povedal pre TASR.

Pôvodný plán hovoril až o deviatich bytových domoch, ale súčasné obecné zastupiteľstvo rozhodlo, že touto cestou sa obec nateraz rozrastať nebude. Počtu obyvateľov totiž nezodpovedá infraštruktúra ob­ce.

Nemá vlastnú školu, deti chodia do susedného Majcichova, Vlčkoviec i Križovian nad Dudváhom. Rovnako do zdravotného strediska treba cestovať, hoci len asi tri kilometre, obchodná sieť je v súčasnosti zastúpená jedným malým súkromným obchodom. Starosta vie, že by potrebovali aj nákupné stredisko s kaviarňou či cukrárňou, aj nejaké ďalšie prevádzky.

Akékoľvek plány však brzdí skutočnosť, že obec nevlastní žiadne pozemky, kde by sa takýto zámer dal realizovať. A tak môžu iba čakať, kým to za nich vyrieši súkromný záujemca na súkromnom pozemku.

„Momentálne to nie je u nás v tomto ohľade veľmi ružové,“ konštatoval starosta. Ale ako dodal, v štádiu pred vydaním územného rozhodnutia je zámer výstavby polyfunkcie, kde investor počíta aj so samoobslužnou obchodnou prevádzkou.

„Záleží na ňom, kedy to postaví, hovorí sa o tom už štyri roky,“ dodal starosta. Zatiaľ obyvatelia, ktorí prichádzajú z práce vo večerných hodinách, si musia nakupovať niekde po ceste.

Deficit obecných pozemkov vznikol podľa Bartoviča v predchádzajúcich rokoch, keď vtedajšia samospráva rozhodla o predaji priestoru za školou pre zámer výstavby domu seniorov, ktorý dodnes nestojí, a tiež o predaji areálu družstva.

„Tam je ubytovňa pre zahraničných zamestnancov závodu v priemyselnej zóne Voderady,“ povedal starosta. „Našťastie, zloženie ubytovaných je také, že s nimi obec nemá žiadne problémy. My ich v podstate ani nevidíme,“ konštatoval.

Na stole v starostovskej kancelárii má Bartovič zámer investora rozšíriť areál bývalého družstva o ďalšiu, tretiu ubytovňu. K tomu ponúka vybudovanie moderného fitparku pre obec. Starosta Bartovič je myšlienke naklonený, menej však, ako uviedol, sa zatiaľ pozdáva opojským poslancom.

„Pozemok na to investor má, športoviská pre obec by sme radi uvítali. Nakoniec, obecnej kase iba prospeje, ak by bolo viac ubytovaných. My máme daň z ubytovania sadzbu jedno euro na osobu a noc,“ doplnil starosta. Vlastník areálu zároveň prezentoval, že v prípade odchodu pracovníkov má v pláne prerobiť ubytovne na byty.

Investíciou z posledného obdobia v Opoji je obnova priestranstva pred miestnym cintorínom a výstavba jeho plota, dobudovanie verejného osvetlenia.

„Prikývli sme pred dvoma rokmi na ponuku dodávateľa, že nám bezplatne osvetlí hlavnú ulicu a bude ju používať ako reklamu na svoj produkt. Bola to obojstranne výhodná dohoda. Teraz sme osvetlenie dobudovali v celej obci, je to spolu 100 vymenených LED bodov. Stálo nás to 18 800 eur," informoval Bartovič. V blízke dobe by v obci chceli dobudovať na hlavnom cestnom ťahu novú autobusovú zastávku.

Foto: ilustračné

Sledujte nás aj na našom Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Trnavy a okolia.

Opoj
11
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM