Monika Hanigovská Rôzne

Objavte pri Trnave perlu Malých Karpát: V Smoleniciach sa lepia na turistov zážitky

Zo Smoleníc sa neodchádza so smolou ale s krásnymi zážitkami. Malebná obec pri Trnave, ich ponúka hneď niekoľko, FOTO.

Ilustračný obrázok k článku Objavte pri Trnave perlu Malých Karpát: V Smoleniciach sa lepia na turistov zážitky
39
Galéria
Zdroj: Smolenice.com/TASR

Nie nadarmo sa Smolenice prebojovali do trojky najsympatickejších obcí z nášho okresu za rok 2018. Malebná dedinka, ktorá kraľuje na druhom mieste, ukrýva množstvo architektonických ale aj prírodných krás. Nechajte sa pozvať na prehliadku toho azda najlákavejšieho, čo perla Malých Karpát ponúka.

Výhľad z veže zámku aj grófske fotografie

Azda najväčšou dominantou obce je priam rozprávkový zámok. Leží v náručí anglického parku podľa vzoru stredofrancúzskych zámkov. Pôvodne slúžil zámok zo 14. storočia ako istá ochrana pohraničných malokarpatských priesmykov a tzv. Českej cesty. Zámok vlastnil kráľ, neskôr prešiel do rúk rodu Erdődyovcov a to takmer na dve storočia.

„Terajší Smolenický zámok sa začal budovať na začiatku nášho storočia, majiteľ smolenického a dobrovodského panstva gróf Jozef Pálffy starší (1853–1920), na rumoviskách starého hradu. Prvé práce na budovaní zámku sa začali už v roku 1887 úpravou bášt a stavbou kaplnky v južnej bašte,“ opisuje obec.

Smolenický zámok môže niektorým návštevníkom azda aj pripomínať slávne francúzske zámky na Loire. A to právom.

Jeho majiteľ, Jozef Pálffy načerpal inšpiráciu práve na týchto tamojších miestach, aby potom budúcemu autorovi Bojnického zámku, Jozefovi Hubertovi načrtol jeho terajšiu víziu.

Zdroj: Smolenice.com

Okrem prehliadky zámku si môžete vychutnať aj krásny výhľad z trojposchodovej veže. Priamo v nej stojí za zmienku aj galéria, ktorá mapuje dobové fotografie. Zazrieť na nich môžete každodenný život rodiny Pálffyovcov, postupnú výstavbu zámku a množstvo iných zaujímavých momentov.

Zámok je otvorený pre verejnosť v letných mesiacoch počas augusta každý deň od 10.00 hod. – do 18.00 hod. Mimo stanoveného termínu je možnosť organizovanej prehliadky po konzultácii s vedením KC SAV.

Hradisko Molpír a jeho náučný chodník

Ďalšie lákadlo nájdeme v podobe malokarpatského vrchu Molpír, ktorý sa vypína nad samotnou obcou. Je na ňom praveké hradisko, ku ktorému vedie náučný chodník. Ten štartuje pri smolenickom kostole.

V minulosti by sme na tomto kopci našli stáť veľké pohanské sídlo. Mohlo sa pochváliť opevnenými bránami, obrannými múrmi, rôznymi stavbami aj obytnými domami. V tamojšej lokalite vyrástlo aj kultové miesto s niekoľkými obetiskami.

Po stope tajuplnej histórie tohto miesta vás prevedie už spomínaný náučný chodník.

Pred vašimi očami tak na chvíľku ožijú zabudnuté stavby. Vychutnať si môžete i krásny výhľad na okolie a Smolenický zámok.

Náučný chodník Molpír rozprestrie svojim návštevníkom aj dnes voľným okom viditeľné pozostatky pevnostného opevnenia, veží, brán, vodných nádrží, obydlí, tavných pecí a obetísk. Celý areál sa rozkladá na ploche 12 ha.

Anglický park aj jediná sprístupnená jaskyňa

Tamojší park priamo láka na potulky ale aj príjemné leňošenie na deke. Jeho vizuálny vzhľad nie je náhodný. Jozef Pálffy sa pri ňom nechal inšpirovať anglickými aj škótskymi lesoparkami. Na ploche 46,5 ha ponúka množstvo vzácnych drevín či rybník. Jeho príťažlivý historický ráz dotvára samotný zámok, ktorý sa parku priamo dotýka.

V Smoleniciach si môžete pozrieť aj kráľovstvo ako z iného sveta. Vychutnajte si jedinečnú prírodnú krásu, ktorá sa len tak nevidí. Sintrové záclony a jazierka, vodopády a omnoho viac ponúka jaskyňa Driny pri Smoleniciach. Tá je zároveň aj je jedinou sprístupnenou jaskyňou na západnom Slovensku.Počas augusta je otvorená od utorka do nedele, vždy v hodinových intervaloch o 10.00 hod., 11.00 hod., 12.00 hod., 13.00 hod., 14.00 hod., 15.00 hod., 16.00 hod. a 17.00 hod.

Ďalšie lákadlá

Perla Malých Karpát však ponúka ďalšie miesta na objavovanie. Múzeum Molpír, sídliace v budove starej fary, kde nájdeme nielen zbierku nálezov z hradiska Molpír, sa môže pochváliť aj druhohornými a treťohornými skamenelinami, či napríklad unikátnou zbierkou všakovakých motýľov.

Časť výstavy je venovaná významnému rodákovi Štefanovi Baničovi, ktorého preslávil objav padáka a v múzeu nájdeme i izbu zariadenú podľa našich starých mám.

Smolenice však ponúkajú ďalšie zaujímavé miesta na objavovanie. Vydať sa môžete napríklad do chránenej krajinnej oblasti známej ako Malé Karpaty, alebo sa môžete nechať „uniesť“ pohľadom na Vodopád Hlboča. Svoje krásne divadlo však predvádzajú len v jarnom období.

Priamo v Smoleniciach privíta návštevníkov aj krásna sakrálna pamiatka, ležiaca v náručí vyše storočných líp. Vydať sa tak môžete do Kostola Narodenia Panny Márie ale napríklad aj do kaplnky sv. Vendelíny.

OBRAZOM: Lákadlá perly Malých Karpát. Smolenice majú čo ponúknuť.
39
Galéria
Zdroj: TASR

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM