Správy

Obnova Prachárne sa môže začať: Mesto získalo na rekonštrukciu 2,3 milióna eur

Rekonštrukcia historickej budovy v centre Trnavy sa môže začať. Ministerstvo podpísalo zmluvu na jej obnovu vo výške 2,309 milióna eur.

Ilustračný obrázok k článku Obnova Prachárne sa môže začať: Mesto získalo na rekonštrukciu 2,3 milióna eur
Foto: Júlia Vargová / Zdroj: Dnes24.sk

Mesto Trnava zverejnilo na svojom webe zmluvu s Ministerstvom dopravy SR o poskytnutí prostriedkov z Plánu obnovy a odolnosti SR na obnovu národnej kultúrnej pamiatky Pracháreň vo výške 2,309 milióna eur.

Radnica čakala na tento impulz, aby mohla začať s rekonštrukciou, ktorá je naplánovaná na jeden rok, do februára 2025.

Prečítajte si tiež

Vrátia sa prevádzky?

Objekt je situovaný v centre Trnavy a svoje pomenovanie získal po jednej z prevádzok, ktorá v ňom historicky sídlila. Po obnove sa majú do Prachárne vrátiť gastroprevádzky, na ktoré boli Trnavčania zvyknutí, ako mliečny bar a kaviareň, novým projektom bude stavebné prepojenie so susediacim Divadlom Jána Palárika, ktorého zriaďovateľom je Trnavský samosprávny kraj.

V jednej časti je naplánovaná scéna divadla pre deti a mládež s potrebným zázemím, sála by mala poňať 80 divákov. Celková úžitková plocha Prachárne je viac ako 1 500 štvorcových metrov.

História budovy

Pracháreň ako meštiansky dom má vznik datovaný do roku 1 500, so zachovanými prvkami gotiky. Pamätným pre objekt bol rok 1899, keď v ňom sídlila prevádzka koloniálu Smékal & syn a kedy došlo k mohutnému výbuchu chemikálií v pivnici. Zahynuli dve ženy a ťažkú ujmu na zdraví utrpelo desať hasičov, čo pripomína pamätná tabuľa v podchode domu. Objekt stojí na rohu Trojičného námestia a Radlinského ulice oproti historickej radnici a už zhruba dve desaťročie chátra.

Poslednými užívateľmi mestského majetku boli nájomcovia v gastroprevád­zkach, ktorí ho zdevastovali. Mesto pred viac ako desiatimi rokmi uvažovalo o predaji objektu, no nakoniec k nemu nedošlo.

Následne padlo rozhodnutie o obnove, celkové náklady sú vyrátané na 4,2 milióna eur so spoluúčasťou samosprávy, investícia bude patriť v Trnave v roku 2024 medzi najväčšie.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Pracháreň
7
Galéria
Foto: Júlia Vargová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM