Správy

Archeológom sa to podarilo! Na Námestí SNP objavili historický barbakan

Súbežne s rekonštrukciou Námestia SNP sa do práce pustili aj archeológovia. Hľadali ďalšie pozostatky hradieb.

Ilustračný obrázok k článku Archeológom sa to podarilo! Na Námestí SNP objavili historický barbakan
9
Galéria
Zdroj: TASR/Andrej Galica , Peter Bročka

„Dnes bol objavený barbakan docentom Erikom Hrnčiarikom. Barbakan bol niečo ako bezpečnostné opevnené "predbránie“ súčasťou Dolnej brány v priestore staveniska obnovy námestia SNP," napísal začiatkom týždňa na sociálnej sieti primátor Peter Bročka.

Archeológovia sa na miesto vrátili niekoľko rokov po objavení dolnej brány opevnenia Trnavy. Mesto má záujem pri obnove námestia v dlažbe farebne znázorniť aj pôdorys barbakanu.

Historická podoba námestia

Podľa vedenia mesta Námestie SNP získa staronovú podobu z čias jeho vzniku z 20. rokov minulého storočia.

„Obnovené Námestie SNP bude dôstojným pokračovaním najstaršej severojužnej osi historickej Trnavy, kedysi známej ako Via Bohemica – Česká cesta. Cieľom mestskej samosprávy je postupne vytvoriť príjemnú pešiu zónu so zeleňou, kvetinovými záhonmi a príležitosťami na oddych na celej trase vedúcej stredom mesta od bývalej Hornej brány mestského opevnenia po Dolnú bránu, dnes už v náznaku zrekonštruovanú, a ďalej cez Námestie SNP až k železničnej stanici,“ informuje mesto Trnava.

Aktuálny archeologický výskum na mieste už prináša nové poznatky o zbúraných častiach mestského opevnenia a barbakane pri Dolnej bráne: „Ich prezentácia bude prínosom nielen pre Trnavčanov, ale zvýši atraktivitu tohto priestoru aj v rámci turistického ruchu.“

Prečítajte si tiež

Bez áut

Námestie SNP rokmi strácalo na atraktivite. Prebiehajúca rekonštrukcia to má zmeniť a priniesť ďalšie možnosti na pobyt v historickom prostredí v obklopení zelene.

„Novú podobu námestia pripravil trnavský Ateliér DV, ktorý pri návrhu vychádzal z historickej podoby parku v roku 1924. K najvýz­namnejším prvkom, ktoré oživia Námestie SNP, patria repliky dvojice barokových sôch, ktoré pôvodne lemovali barokový most cez Trnávku. Odkazom na novšiu históriu Trnavy budú aj existujúce pamätníky. Pamätník Víťazstva, Pomník nespravodlivo prenasledovaných a socha Milana Rastislava Štefánika zmenia polohu či orientáciu tak, aby zapadali do konceptu funkčného námestia. Súčasťou projektu rekonštrukcie námestia je aj obnova historickej technickej pamiatky, mostného prekrytia Trnávky,“ dodáva trnavská radnica.

Po dokončení sa Námestie SNP stane pešou zónou a ulice Vajanského a Dolné Bašty budú pre vodičov neprejazdné. Projekt má byť hotový do konca roku 2023.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne témy

DNES BOL OBJAVENÝ BARBAKAN docentom Erikom Hrnčiarikom. Barbakan bol niečo ako bezpečnostné opevnené "predbránie" súčasťou Dolnej brány v priestore staveniska obnovy námestia SNP. 😊👌 #TRNAVA❤️

Posted by Peter Bročka on Monday, February 27, 2023
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM