Správy

Ružový park sa zmenil na nepoznanie: Prechádzky už spríjemňujú aj fontány, FOTO

Mesto informovalo, že spustenie fontán bolo bodkou za obnovou Ružového parku. Čo všetko sa zmenilo?

Ilustračný obrázok k článku Ružový park sa zmenil na nepoznanie: Prechádzky už spríjemňujú aj fontány, FOTO
5
Galéria
Zdroj: Mesto Trnava

Už niekoľko dní si môžeme vychutnávať prechádzku po vynovenom Ružovom parku. Ako prezradila radnica, rekonštrukcia je ukončená a aktuálne prebieha proces kolaudačného konania: „V prevádzke sú už aj nové fontány, ktoré neboli pri preberacom konaní spustené z dôvodu nepriaznivého počasia.“

Zaplnia ho kvety

Ružový park bude zdobiť aj 750 ruží v rôznych odtieňoch. Vykvitnú však až počas leta. Niektoré z nich sú popínavé a budú sa ťahať po pergolách. Aktuálne v parku rozkvitli narcisy.

„Ružový park sa zmenil na multifunkčnú oddychovú zónu, spájajúcu tradície a historickú zástavbu so súčasnými požiadavkami na optimálne využitie územia a jeho prírodných daností. Park má viacero príjemných urbanistických noviniek, ktoré skrášlia a zefektívnia verejný priestor. Už v zadaní architektonickej súťaže sa počítalo s využitím tohto územia aj na kultúrno-spoločenské podujatia a zadaním bolo, aby obsahoval pobytovú lúku, prístup k toku Trnávky a uvoľnenejší priestor záhrady Emmerovej vily s fontánou, kde bude možné takéto podujatia usporadúvať. To všetko sa podarilo zrealizovať,“ prezradilo mesto Trnava.

Ďalšie novinky

Dominantným prvkom parku sa stala Trnávka s regulovanými brehmi. Návštevníci sa tak k jej toku dostanú po žulových schodoch s drevenými plochami určenými na posedenie.

„Spestrením vzniknutej lúky sú okrem lavičiek aj drevené ležadlá na oddych. Atmosféru dotvára večerné osvetlenie, ktoré je komponované samostatne k vodným prvkom i jednotlivým prvkom architektúry,“ prezradil magistrát.

Projekt už od začiatku počítal s prepojením priestoru s knižničnou záhradou: „Za pridanú hodnotu môžeme považovať aj skutočnosť, že okresná Knižnica Juraja Fándlyho obnovila záhradu a zrealizovala v nej letnú čitáreň.“

Areál bude bezbariérovo prepojený s Námestím SNP, ktoré prechádza rekonštrukciou. Parkové chodníky majú maltový povrch. „Ide o prírodný materiál, ktorý je účasťou vodozádržných opatrení v rámci zelených projektov,” povedal pre web mesta Ondrej Horváth z Odboru územného rozvoja a koncepcií mesta Trnava.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne témy

Vynovený Ružový park v Trnave
5
Galéria
Zdroj: Mesto Trnava
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM