Správy

Trnava dostala POKUTU za pumptrack: Mesto považuje rozhodnutie za NESPRÁVNE

Dva menšinové poslanecké kluby poukázali na pokutu pre mesto za pumptrack. Radnica už stihla reagovať.

Ilustračný obrázok k článku Trnava dostala POKUTU za pumptrack: Mesto považuje rozhodnutie za NESPRÁVNE
10
Galéria
Zdroj: Simanek , SCK Bicyglo Trnava

Mesto Trnava použilo pri verejnom obstarávaní (VO) stavebnej zákazky Pumptrack postup priameho rokovacieho konania v rozpore so zákonom, čím došlo k obmedzeniu hospodárskej súťaže. Úrad pre verejné obstarávanie uložil trnavskej radnici pokutu 50-tisíc eur. Na piatkovej tlačovej besede na to poukázali menšinové poslanecké kluby mestského zastupiteľstva Trnava pre každého a Trnava nás spája.

Čo vyvolalo pochybnosti?

„Na zjavný nesúlad s postupom mesta pri tejto zákazke som upozornil na rokovaní mestského zastupiteľstva ešte v septembri 2022,“ uviedol poslanec Rastislav Mráz. Ako doplnil, pochybnosti o férovej súťaži vyvoláva skutočnosť, že mesto vlani vo VO najskôr postupne vylúčilo oboch prihlásených uchádzačov a následne priamo rokovalo so spoločnosťou Agrostav Trnava.

„Pri prvej transparentnej súťaži bola predpokladaná hodnota zákazky stanovená na sumu 683 631 eur. V priamom rokovaní už bola zvýšená na 850-tisíc eur bez DPH. Výsledná zazmluvnená cena bola vo výške 999 630 eur s DPH,“ uviedol Mráz. Radnica od oslovenej firmy podľa neho nežiadala doloženie referencií na takýto špecifický druh stavby, podmienka bola iba v prvom zrušenom kole VO.

Doplnenie dokumentácie

ÚVO uložil podľa poslanca pokutu za zásadné porušenie princípu transparentnosti vo VO, keďže nebola dodržaná elektronická komunikácia. „Uchádzač bol vyzvaný na rokovanie telefonicky a svoju ponuku, ocenený výkaz-výmer, predložil osobne,“ upozornil Mráz. ÚVO pritom od mesta až dvakrát žiadal doplnenie nekompletnej dokumentácie, ktorú dostal po dvoch mesiacoch od pôvodnej výzvy.

„Radnica dodatkom predĺžila dodávateľovi zmluvu o šesť mesiacov, plnenie nastalo 19. mája, pumptrack nie je stále postavený. Chceme preto vedieť, či budú vyvodené sankcie za oneskorené plnenie a v akej výške,“ dodal Mráz. Nevedia zatiaľ, či mesto zaplatilo pokutu, alebo sa voči nej odvolalo.

Pumptrack v Trnave, umelý uzatvorený okruh pre jazdu na bicykli, označovaný ako aktuálne najväčší na Slovensku, vzniká na sídlisku Prednádražie na mieste bývalej bikrosovej dráhy. Hlavná dráha má mať 250 metrov, detský okruh 87 metrov. Predpokladá sa využitie plochy okolo 6 300 štvorcových metrov.

Radnica reaguje!

Mesto Trnava vníma rozhodnutie Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) vo veci udelenia pokuty za verejnú súťaž na vybudovanie uzatvoreného okruhu pre jazdu na bicykli – pumptrack ako nesprávne. Vedenie mesta prijalo rozhodnutie neodvolať sa voči sankcii ÚVO a zaplatilo 50 percent z celkovej výšky pokuty, čo je zákonný a štandardný postup. Zároveň však plánuje podať podnet na preskúmanie rozhodnutia ÚVO. Informovala o tom vedúca odboru komunikácie na trnavskej radnici Zuzana Hrinková Siebenstichová.

„Mesto vo veci obstarávania zhotoviteľa na výstavbu pumtrackovej dráhy postupovalo v zmysle zákona. Ponuky uchádzačov boli zo súťaže vylúčené zo zákonných dôvodov, keďže uchádzači nesplnili podmienky súťaže. ÚVO zrušenie súťaže nespochybnil,“ upozornila Hrinková Siebenstichová. Proces priameho rokovacieho konania s konkrétnou firmou, na čo poukázala kritika poslancov, je jednou zo zákonných foriem verejného obstarávania (VO) a mesto ho využíva aj pri iných súťažiach, hoci v minimálnej miere.

Poučili sa

Vznesené námietky ÚVO sa týkali procesných nedostatkov – nedostatočnej preskúmateľnosti postupu verejného obstarávateľa, napríklad tým, že mesto oslovilo uchádzača na rokovanie telefonicky, nie písomne. „Zákon však neukladá spôsob oslovenia uchádzača, čo priznal aj samotný úrad. V danom prípade tak možno konštatovať, že pochybenie bolo ustálené na základe subjektívneho úsudku, respektíve ‚názoru‘ úradu,“ zdôraznila Hrinková Siebenstichová. Poučení z tohto prípadu chcú v budúcnosti klásť väčší dôraz na písomnú formu komunikácie. Radnica má zároveň za to, že splnenie podmienok účasti firmy, týkajúcej sa technickej alebo odbornej spôsobilosti, bolo dostatočne preukázané.

Podľa Hrinkovej Siebenstichovej radnica postup konzultovala aj s bývalým zamestnancom úradu, ktorý VO pripravoval a ktorý dnes zodpovedá za metodiku ÚVO. Obaja vnímajú rozhodnutie ÚVO ako nesprávne. Ak by ÚVO argumenty podnetu na preskúmanie zohľadnil, môže byť pokuta trnavskej samospráve vrátená.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM