Správy

Vodiči, dajte si POZOR! Ďalšie parkovacie miesta sa stali súčasťou rezidentskej zóny

Trnavskí vodiči by mali zbystriť. Mesto informovalo o zaradení ďalších parkovacích miest to rezidentskej zóny.

Ilustračný obrázok k článku Vodiči, dajte si POZOR! Ďalšie parkovacie miesta sa stali súčasťou rezidentskej zóny
Zdroj: TASR/Pavol Zachar

Od stredy 1. februára sa parkovacie miesta pri bytových domoch na Hlbokej 8A až 29 začlenili do rezidentskej zóny R3.

„Túto zmenu prinieslo VZN č. 591, so spoplatnením sa čakalo na úpravu parkovacích miest a dokončenie dopravného značenia. Na to, aby mohlo byť parkovacie miesto riadne spoplatnené, musí byť totiž označené zvislým (dopravné značky) aj vodorovným (namaľované čiary) dopravným značením,“ informuje mesto Trnava.

Náročná situácia

Podľa radnice je doprava v tejto lokalite zaťažená vozidlami návštevníkov centra mesta, polikliniky, daňového úradu aj blízkeho obchodného centra.

„Z toho dôvodu dostanú obyvatelia možnosť čerpať výhody pre rezidentov. Za rezidenta sa považuje ten, kto má v danej zóne trvalý pobyt (prípadne prechodný s tým, že na trvalý pobyt je prihlásený inde v Trnave). Dôvodom zvýhodnenia občanov Trnavy je, že platia miestne dane a okrem toho na nich samospráva dostáva podielové dane. Vďaka tomu môže mesto rásť a napredovať,“ dodáva magistrát.

Zaplatená úhrada v Zóne R3 umožňuje parkovať aj v Zóne R2, Zóne R6 a v Zóne B.

Prečítajte si tiež

Ako prezradilo vedenie mesta, ak si kúpite parkovaciu kartu Zóny R3 alebo kartu Rezident Zóny R3, parkujete zdarma aj v Zóne C pri mestskej poliklinike.

A čo návštevy?

„Častou otázkou býva, čo s parkovaním návštev. Držitelia parkovacej karty Rezident zóny na prvé auto na byt majú možnosť uplatniť v aplikácii DataMesta svojim návštevám bezplatné parkovanie v rozsahu 100 hodín ročne. Stačí len nastaviť čas, EČV návštevníka a sledovať čerpanie kreditu v aplikácii,“ píše mesto na svojom webe.

Podľa radnice môžu obyvatelia a návštevníci Zóny R3 na Hlbokej môžu využiť aj parkoviská Zóny B pri Mestskom zimnom štadióne. Platí sa tam iba v pracovných dňoch od 8.00 do 18.00 hodiny. Ak využijú webovú aplikáciu DataMesta, zaplatia 20 centov na hodinu.

„Túto možnosť majú aj tí rezidenti, ktorí auto nevlastnia. Potrebujú na to len kartu Návšteva zóny a webovú aplikáciu DataMesta, cez ktorú sa kredit uplatňuje. Keďže sami nezaťažujú verejný priestor vozidlom, dostanú kredit až 150 hodín ročne. Ľudia s ťažkým zdravotným postihnutím, ktorí sú odkázaní na osobnú asistenciu či opatrovanie, alebo im je poskytovaná domáca opatrovateľská služba (a takisto rodičia detí s ŤZP), majú s kartou Návšteva zóny – ŤZP možnosť čerpať až 250 hodín pre návštevy ročne,“ dodáva mesto Trnava.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM