Júlia Vargová Futbal Šport

Pekné gesto: Spartakovci venovali 47. darovanie krvi tragicky zosnulému fanúšikovi

Viac ako šesťdesiat spartakovcov sa vybralo odovzdať Národnej transfúznej službe pol litra nenahraditeľnej tekutiny.

Zdroj: YouTube.com

Ako informoval generálny sekretár OZ Bíli Andeli, Štefan Horváth, spartakovská komunita fanúšikov si v závere júla pripomenula dve udalosti. „Tou prvou je dátum 26. júl 2007, kedy sa zrodil nápad spoločne darovať svoju krv. Presne na deň sa minulý piatok konalo už 47. dejstvo a viac ako 60 spartakovcov sa vybralo do trnavskej nemocnice odovzdať Národnej transfúznej službe pol litra nenahraditeľnej tekutiny, dvaja tak urobili v Bratislave a jeden v Nových Zámkoch,“ vysvetľuje Horváth.

Tento deň darcovia krvi zároveň venovali spomienke na Tomáša „Čima“ Čemana (†22), ktorý tragicky zahynul pri ceste na pohárový zápas Spartaka v Bulharsku 28. júla 2011.

Z darovania krvi sa medzi priaznivcami bílych andelov stala dlhoročná tradícia, ktorá vznikla pred dvanástimi rokmi. Spartakovci darujú štyrikrát do roka a darovali by aj viac, keby im to pravidlá pre darcov umožňovali.

„Vždy posledný piatok v januári, apríli, júli a októbri majú zapísané vo svojich kalendároch obetaví ľudia, ktorých spája láska k rovnakému futbalovému klubu, majú teda červeno-čírnu krv. V minulosti viackrát venovali odovzdanú krv konkrétnemu pacientovi, teraz si takouto cestou uctili pamiatku jedného zo svojich radov,“ opísal Horváth šľachetný počin spartakovcov.

„V nedeľu 28. júla to je 8 rokov, kedy vyhasol mladý život nášho kamaráta Tomáša. Stalo sa to na diaľnici pri Belehrade. To sme cestovali do Bulharska, kde hral Spartak proti Levski Sofia. Na mieste tragédie urobili nám neznámi fanúšikovia belehradského klubu Rad pietne grafity, ktoré viacerí z nás navštívili, keď vlani hral Spartak predkolo Ligy majstrov s Crvenou zvezdou Belehrad. Na oddaného fanúšika Čima nezabúdame, preto patrí dnešok len jemu,“ vysvetlil predseda fanklubu Spartaka Stanislav Michal.

Futbal Slovensko: viac aktuálnych správ z futbalu

Podľa informácií od generálneho sekretára OZ Bíli Andeli prišli medzi darcov aj traja hráči, ktorí zrovna necestovali na zápas Spartaka do bulharského Plovdivu: Dominik Takáč, Gergely Tumma a Kubilay Yilmaz. „Ja sám som už krv párkrát daroval, ale pred rokmi ešte v Rakúsku. Som príjemne prekvapený, koľko fanúšikov tu je. Bol som tu medzi darcami už v minulosti, ich obetavosť si veľmi vážim,“ uviedol plynulou slovenčinou Rakúšan Yilmaz, ktorý má rodinné korene v Turecku.

Nasledujúce darovanie je v pláne na Štadióne Antona Malatinského v piatok 25. októbra o 9.00 h.

Spartakovci venovali 47. darovanie krvi tragicky zosnulému fanúšikovi
28
Galéria
Zdroj: Štefan Horváth
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM