Monika Hanigovská Rôzne

Pôvodné mená našich dedín vás dostanú: Degce, ako tak, ale Hwzywfolw je víťaz :)

Niektoré mená, pod ktorými poznáme dediny okolo Trnavy dnes, sa formovali stáročia. Pôvodné, nezriedka krkolomné názvy, často nič nehovoria ani samotným obyvateľom.

Ilustračný obrázok k článku Pôvodné mená našich dedín vás dostanú: Degce, ako tak, ale Hwzywfolw je víťaz :)
Zdroj: TASR

Pozrite si v našom článku, ako sa známe obce v okolí nášho mesta volali kedysi. Je to naozaj zaujímavé čítanie…

Špačince

Pravdepodobne mnohým z nás absolútne nič nebude hovoriť pôvodné pomenovanie Špačiniec. Prvá písomná zmienka, ktorá sa datuje do roku 1275 totiž spomína názov Spacha. Spomínanú obec by sme však ďalej našli aj pod názvom ako Spaccha, Spacnyky, Spaczinsky, Spacznicze, Sspačince, Spáca, Ispáca, či po nemecky Spatzing.

Smolenice

Vznik Smoleníc sa datuje do roku 1256. Aj táto obec si prešla mnohými pomenovaniami ako Solumus, Somolia, Zamalya, Zumula, Sumulya, Lewstors, Somolya, Smolenicze, Zmolian, Zomolyan, Smolenicze a Smolenice (1786), po maďarsky Szomolány, po nemecky Smolenitz, či Schmolnitz. Každopádne dnes sa zachované premene zhodujú v tom, že dnešné malebné Smolenice boli odvodené od vtedajších smoliarov, teda výrobcov smoly.

Samotnú obec vlastnilo niekoľko majiteľov. V 13. storočí patrila pod správu grófa z Pezinka a Sv. Jura, v roku 1388 hradu Korlátko, potom Stiborovi zo Sliboríc, od roku 1438 panstvu Smolenice, v 16. stor. Országovcom a od 17. stor. sa stali poddanskou obcou hradu Smolenice, ktorý patril zase Pálffyovcom. Smolenice sa mohli v minulosti popýšiť strážnymi vežami, baštami, týždennými trhmi, dobytčími jarmokmi. V obci prebýval aj dráb.

Buková

Aj obec Buková si prešla mnohými pomenovaniami. V čase založenia, teda konkrétne v roku 1256 sa nazývala Býk, neskôr ako Eleskw, Eleskw in wlgari theutonico Scharfenstayn, Buzgaad, Bygzaad, Eleskew, Ostrziess, Ozthris alias Elecskeo, Bixard, Biksard a nakoniec tak ako ju poznáme – Buková a to od roku 1948.

V Bukovej sa v minulosti pálilo vápno. Domáci sa vedeli v obci pochváliť dvanástimi pecami. Túto známu skutočnosť by sme našli aj v miestnej piesni. "Ešče sme neboly ponyže Trnavy, už sa nás pýtali – odkál ste trhany? Odkád by sme boly, od tej Bíléj Hory, gde to vápenečko ve dne v noci horí!,“ stojí v nej.

Trstín

Počiatky obce Trstín sa datujú do roku 1256, kedy sa v prameňoch uvádzala ako Machalan, Macharat, neskôr ako Massalan, Nadasd, Nádas, Trstín, po maďarsky Nádas, Pozsonynádas. Ďalšiu zaujímavosť ukrýva Tereziánsky lexikón sídel Uhorska z roku 1773, ktorý priradil Trstín medzi tzv. opidá, teda mestečká. Domáce obyvateľstvo z 18. februára 1817 získalo trhové privilégium „privilégium nundinale“. V praxi to znamenalo, že obec smela vykonávať štyrikrát do roka jarmoky.

Dlhá

Nad niekdajším názvom obce Dlhá, z roku 1296, by sa lámal jazyk nejednému z nás. V prvotnej zmienke o tejto dedinke sa totiž obec spomína ako Hwzywfolw. Neskôr si dedinka prešla ďalšími úpravami názvu, keď sa nazývala ako Longndorff, Longa Villa, Lengenteif, Klain Lagendorff, Dluha a Dlhá, teda po maďarsky ako Hosszúfalu, Alsóhoszszúfalu a po nemecky ako Langendorf.

Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Dobrá Voda

Obec Dobrá Voda sa spomína už v 13. storočí a to v listine kráľa Belu IV. Našli by sme v nej opis vrchu “mons Dobravada“, latinsky “Bona Aqua”. Historické pramene sa tak dodnes domnievajú, že názov obce bol odvodený pravdepodobne od početných prameňov, ktoré sa nachádzali v chotári spomínanej obce. Aj táto dedinka si prešla istými zmenami vo svojom názve ako Jokw, Dobrawoda, po maďarsky ako Jókő a po nemecky ako Guttstein, či Gutenstein. Dedinka sa okrem zaujímavého vzniku svojho mena, či historického vývoja smie dodnes pochváliť aj napríklad prírodnými lákadlami, hradom aj pranierom.

Dolná Krupá

Neďaleká obec, v ktorej nájdete aj dnes gigantické stromy, kaštieľ a park bola založená už v roku 1113 ako Crumba. Neskôr bola obec známa aj ako Kurumpa, Corompa, Korumpa Inferior a nakoniec aj ako Dolná Krupa, po maďarsky Alsókorompa.

Dechtice

Dechtice, ktoré dodnes ukrývajú množstvo lákadiel aj krásnu fresku boli založené v roku 1258 ako Degce. Neskôr sa v písomných prameňoch spomína táto obec ako Dekte, Dechta, Dyecthycz, Dechticze, po maďarsky Dejte.

Niekdajších obyvateľov obce tvorili vinohradníci, roľníci, hrnčiari aj drevorubači. Zaujímavým úkazom v dedine bol tzv. habánsky dvor od XVI. storočia. V ňom pôsobili Habáni, ktorí sa do povedomia dostali vyrábaním džbánov. Svoje diela vytvárali až do I. svetovej vojny.

Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Malženice

Malga, taký bol prvotný názov dnešných Malženíc, ktoré ležia neďaleko Trnavy. Zmienka o obci siaha až do roku 1113, pričom dedinka bola neskôr premenovaná v tomto poradí ako Manga, Manigha, Malženicze, po maďarsky Maniga. Pre predstavu „života v nej“ mala napríklad v roku 1715 dvadsaťjeden poddanských a deväť želiarskych domácností, v roku 1753 v nej už žilo šesťdesiatšesť rodín a napríklad v roku 1787 mala sedemdesiatpäť domov a vyše päťsto obyvateľov.

Zvončín

Poslednou dedinou, ktorú sme vybrali do nášho výberu, je obec Zvončín. Jej názov je doložený z roku 1539, kde sa uvádza ako Sowouchyn. O niekoľko rokov neskôr sa najvýraznejšie podobala svojmu terajšiemu názvu, keďže v roku 1543 sa nazývala „Zvončin“. Ďalej by sme ju v písomných prameňoch mohli nájsť ako Zwonczine, Zwončín a maďarsky Zvoncsin, Harangfalva. Táto obec patrila panstvu Červený Kameň, a neskôr v 17. – 18. storočí ju Pálffyovci často dávali do zálohu rodine Paxy, Zichy aj Kolégiu jezuitov v Trnave.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Hl. foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM