Dominika Handzušová Správy

Práce v parku na námestí SNP začnú v marci: Pamätník M.R. Štefánika posunú

Revitalizačné práce na parku medzi Evanjelickým kostolom a Hospodárskou ulicou počítajú s viacerými zmenami. Štefánikov pamätník napríklad posunú, pribudnú nové stromy i záplava kvetov.

Ilustračný obrázok k článku Práce v parku na námestí SNP začnú v marci: Pamätník M.R. Štefánika posunú
Foto: Dominika Handzušová

Revitalizácia parku v okolí pamätníka generála Milana Rastislava Štefánika odštartuje v pondelok 2. marca. Práce by mali trvať 12 týždňov a ukončené by tak mohli byť v máji tohto roka. Mesto chce touto rekonštrukciou nadviazať na Univerzitný parčík, revitalizáciu Univerzitného námestia a obnovu pešej zóny tak, aby v centre mesta vznikla súvislá prechádzková trasa.

Prispôsobia chodníky

Jedným z dôvodov na rekonštrukciu parku je zlý stav zelene. Ide o frekventovanú trasu a ľudia tak vyšliapavajú chodníky skrz trávnaté plochy. Revitalizácia počíta s novými chodníkmi, ktoré sa prispôsobia prirodzenému pohybu chodcov. Počíta sa aj s úpravou cyklistického chodníka.

Kvety majú pripomínať Trnávku

Obnovu potrebujú aj kroviny a stromy. Kroviny, ktoré majú schopnosť regenerovať, budú ošetrené. Stromy bez perspektívy dlhodobého prežitia postupne nahradia nové odrastené stromy.

V parku pribudnú tiež nové trvalky a kroviny. Symbolicky majú pripomínať bývalý tok riečky Trnávky.

Ten vlastne preteká tunajším podzemím. Naznačí ho zvlnený pás tmavého živého plota z tisu, obrúbený riečnymi okruhliakmi a pásmi trvaliek prevažne modrej a bielej farby.

Pamätník Milana Rastislava Štefánika bude osadený hlbšie do parku, aby pred ním vznikol veľkorysejší priestor. Nebudú chýbať ani nové lavičky s kovovou konštrukciou a plochou na sedenie z odolného dreva, nová drobná architektúra, cyklostojany, nový mobiliár a verejné osvetlenie.

Revitalizácia parku je súčasťou akčného plánu, ktorým by sa mesto malo lepšie brániť vlnám horúčav. Pozrite si ako má park vyzerať v pôvodných vizualizáciách.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM