Správy

Prechádzka a jazda bicyklom budú bezpečnejšie: Biely Kostol a Trnavu prepojí nová trasa

V Trnave sa rozbehli ďalšie stavebné práce. Nový chodník a cyklotrasa prepoja Biely Kostol s mestom.

Ilustračný obrázok k článku Prechádzka a jazda bicyklom budú bezpečnejšie: Biely Kostol a Trnavu prepojí nová trasa
Zdroj: Mesto Trnava

„Mamičky s kočíkmi, rodiny s deťmi, ďalší chodci a cyklisti sa už v Kamennom mlyne nebudú musieť obávať kolízie s automobilmi na úzkej ceste do Bieleho Kostola. A rovnako vodiči zostanú pokojnejší. Medzi rybníkmi sa totiž čoskoro vybuduje lávka, ktorá nadviaže na jestvujúcu cestičku pre cyklistov a dokončí cyklistické prepojenie od Arborie až do Bieleho Kostol,“ informuje mesto Trnava.

Nová trasa bude pokračovaním cestičky popri Kamennej ceste.

Kadiaľ povedie?

„Od miest súčasného ukončenia tejto cestičky bude trasa pokračovať v páse zelene južne od Kamennej cesty. Úsek dlhý cca 80 m zabezpečí prístup k rekreačnej oblasti a bezpečne prevedie chodcov a cyklistov cez autobusovú zastávku a príjazdovú cestu k rybníkom. Následne trasa prejde na opačnú stranu Kamennej cesty, kde zabezpečí vstup pre chodcov a cyklistov do lokality Horného rybníka,“ prezradila radnica.

Podľa mesta trasa lávky povedie po násype k jestvujúcej hrádzi popri južnom okraji Horného rybníka.

Prečítajte si tiež

Miesto na relax

„Popri ňom klesne približne o jeden meter, aby mohli mať návštevníci bližší kontakt s vodnou plochou. Tam budú aj odpočívadlá s brehmi vysadenými zmesou vlhkomilných kvitnúcich rastlín ako sú napríklad žlté kosatce, túžobníky, záružlie, nezábudky, škripiny, mäta, alebo vrbica. Zátišie okolo odpočívadiel vytvorí výsadba vŕb a svíbov s purpurovými a jasnočervenými konármi, ktoré efektne vyzerajú aj v zime,“ dodáva magistrát.

Súčasťou chodníka a cyklistickej trasy dlhej 650 metrov sú aj plochy určené na odpočinok, na ktorých pribudne mobiliár.

„Dominantami výsadby budú odrastené topole čierne, jasene, bresty a jelše, ktoré zatienia trasu, spevnia koreňmi brehy a znesú aj dočasné zaplavenie. Trávnaté plochy budú osiate zmesami s prídavkom kvitnúcich bylín. Na západnej strane Horného rybníka bude trasa z dôvodu obmedzenia výrubu opäť križovať cestu smerom na Biely Kostol a pred hranicou katastrálneho územia Trnavy sa skončí,“ prezradilo mesto Trnava.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM