Júlia Vargová Rôzne Správy

Premena zanedbaného lesíka: Na Štrkoch vzniká oddychová zóna s jazierkom, FOTO

Trnava okrem Kamenného mlyna získa ďalšie cenné miesto plné zelene. Za relaxom v prírode si budete môcť zájsť aj na Štrky.

Zdroj: Dnes24.sk

Trojročný medzinárodný projekt LUMAT CE89 je takmer v cieli. Informovala o tom radnica na svojej stránke. „Neudržiavaný lesík v lokalite Štrky sa aj vďaka nemu v uplynulých mesiacoch začal meniť na nepoznanie,“ uvádza mesto a ďalej informuje, že dochádza k revitalizácii tohto územia. Celá lokalita bola vyčistená, choré a poškodené stromy i náletová zeleň boli odstránené. Vzniklo nové jazierko, ku ktorému pribudne vodná a močiarna vegetácia. „Priestor okolo jazierka bude zatrávnený lúčnym porastom a vysadia sa aj nové, zdravé stromy,“ upresňuje radnica.

Po dokončení danej lokality bude prírodný priestor iste vyzerať lákavo. Rekreačnú idylku však môže narušiť zvuk výstrelov z neďalekej strelnice.

Mesto sme oslovili s otázkou, či nebola na výber šťastnejšia voľba oddychovej zóny. Radnica uvidela, že len obnovuje pôvodný zanedbaný lesík, ktorý bol na mieste aj pred strelnicou. „Tá lokalita bola v dezolátnom stave a bolo ju treba upraviť,“ uvádza hovorca Mesta Trnavy, Pavol Tomašovič. Vytvorenie priestoru pre oddych je teda súčasťou nevyhnutnej úpravy daného terénu. „Mesto nemá veľa oddychových miest. Snaží sa skultivovať a zužitkovať každý voľný priestor,“ dodáva hovorca.

Ako ďalej uvádza mestský web, lokalita bude dotvorená sieťou prírodných chodníkov. Vychádzkový okruh poskytne návštevníkom možnosť pokojne sa prejsť, vyvenčiť psíka, či posedieť si na lavičke.

Celý areál podľa informácií z radnice lemuje náučný chodník, z ktorého bude možné pozorovať hmyzie domčeky a búdky pre vtáky a netopiere.

„Návštevníkov poteší aj zóna na grilovanie s altánkom a ohniskom,“ podotýka mesto dodávajúc, že v iných častiach areálu je zakladanie ohňov zakázané. Radnica zdôrazňuje, že v lokalite bude dostatok smetných košov a preto nič nebráni tomu, aby miesto ostalo čisté aj po grilovačke.

„Lesík dostal vďaka spolufinancovaniu z projektu LUMAT CE89 a z finančných prostriedkov mesta novú dominantu – jazierko s lagúnami s typickým vodným a močiarnym rastlinstvom, ktoré zabezpečí čistenie vody a spevnenie brehov,“ informuje mesto. Dodáva, že z materiálu po vyhĺbení jazierka vznikli slnečné kopce, na ktorých sa v lete bude dať ležať a opaľovať, či piknikovať.

Okolie skrášli lúčna vegetácia, pribudne nové osvetlenie a areál bude prehľadne označený.

„Revitalizáciou celej lokality sa zároveň dosiahne aj pozitívny vplyv na životné prostredie v okolí mesta – vyčistením a novou, prírode blízkou výsadbou sa napomôže obnove pôvodnej ekologickej hodnoty lesíka a vybudovaním jazierka sa prispeje k ochladeniu mesta a jeho okolia počas horúcich letných dní,“ dodáva radnica.

Na Štrkoch vzniká príjemná oddychová zóna
11
Galéria
Foto: Júlia Vargová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM