Júlia Vargová Rôzne

Trnavčanom na zeleni odjakživa záležalo: Pozrite si VIDEO spred tridsiatich rokov

Trnava sa v posledných rokoch snaží ísť ekologickou cestou. Vysádzanie stromov však bolo trendy aj pred tromi desaťročiami.

Ilustračný obrázok k článku Trnavčanom na zeleni odjakživa záležalo: Pozrite si VIDEO spred tridsiatich rokov
Zdroj: YouTube.com

V Trnave sa sadí každú chvíľu. Mesto je čoraz zelenšie, stromy pribúdajú na Sibírskej i v mnohých ďalších lokalitách. Na mestskej zeleni však záležalo i predchádzajúcim generáciám. Vypovedá o tom video spred tridsiatich rokov. Záznam pochádza z relácie Televízne noviny vysielanej 18. marca 1989 a pod názvom Trnavčania obnovujú zeleň (1989) je uverejnený na YouTube.

Z videa je jasne vidieť, že obyvatelia sídliska Linčianska, ktorého sa výsadba týkala, si sadenie stromov užívali. Sadiť prišli starí i mladí, dobrovoľne priložil ruku k dielu každý, kto mohol.

„Hlavná naša myšlienka je v tom, aby ľudia sadili stromčeky. Starší občania, rodičia spolu s deťmi,“ informuje vo videu Stanislav Zelinka, podpredseda a poslanec Mestského národného výboru Trnava. Ďalej zdôrazňuje, že nejde len o to, stromy vysadiť, ale počas celého obdobia sa o ne i starať.

Sídlisko svoju podobu mení, no mnohé z vysadených stromov na ňom nájdete dodnes. Ako vo videu informuje redaktorka, Technické a rekreačné služby mesta v roku 1989 dodali 30 jarabín, 80 briez, 90 smrekov a 400 rôznych kríkov. „Záujem o výsadbu bol taký veľký, že museli dodatočne doviezť naviac ďalších 50 smrekov a 120 kríkov,“ dodáva hlas z audiovizuálneho záznamu.

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM