Júlia Vargová Správy

Prírodou aj vtáctvom sa pokocháme z výšky: V Kamennom mlyne pribudne rozhľadňa

Z veže sa nám naskytne jedinečný pohľad na prírodu a vtáctvo Chráneného areálu Trnavských rybníkov.

Ilustračný obrázok k článku Prírodou aj vtáctvom sa pokocháme z výšky: V Kamennom mlyne pribudne rozhľadňa
17
Galéria
Foto: Júlia Vargová / Zdroj: Dnes24.sk

Ako informovala trnavská radnica na svojom webe, Kamenný mlyn bude bohatší o ďalšiu atrakciu. „K náučnému chodníku, ktorý mestská samospráva inštalovala v minulom roku, pribudne vyhliadková veža na pozorovanie vtáctva a prírodného zázemia Chráneného areálu Trnavských rybníkov,“ uvádza.

Dobrou správou pre všetkých milovníkov prírody je, že realizačný projekt má byť podľa mesta hotový do jesene.

Veža by mala vyrásť na mieste vodnej šachty, ktorá sa nachádza v jednom zo zanesených rybníkov rybničnej sústavy. Práve tá by mala tvoriť jej základovú konštrukciu a dôležitou súčasťou projektu je aj jej statický posudok.

Chránený areál Trnavské rybníky, v ktorom by mala rozhľadňa vzniknúť, má rozlohu viac ako 38 hektárov. Nachádza sa na rozhraní katastrálnych území Trnavy a Hrnčiaroviec nad Parnou.

Ako ďalej ozrejmuje mesto, areál je významným typom vodného a močiarneho biotopu so zachovanými zvyškami vzácneho lužného lesa, rôznorodým rastlinstvom a druhovou pestrosťou fauny. „Vyskytuje sa tam až stopäťdesiat chránených a vzácnych druhov vtákov, napríklad chochlačka sivá, chochlačka vrkočatá, sokol sťahovavý, strakoš červenohlavý, chriašť bodkovaný a iné,“ konkretizuje.

Veža by mala byť vysoká približne dvadsaťpäť metrov tak, aby siahala až ponad koruny dospelých stromov a zaručila výhľad na široké okolie. Milovníci prírody tak budú môcť ohľaduplne pozorovať hniezdiace vtáctvo ďalekohľadom.

„Naším zámerom je nielen umožniť návštevníkom Kamenného mlyna nevšedné zážitky z pozorovania prírody a života vzácnych druhov vtákov, ale zvýšiť aj ich povedomie o trnavskom vtáčom území. Pod vežou preto umiestnime informačnú tabuľu, ktorú chceme pripraviť v spolupráci s odborníkmi z Trnavskej univerzity. Chránený reál Trnavské rybníky je pre naše odprírodnené mesto unikátom, ktorý musíme a chceme chrániť,“ povedala Jarmila Garaiová z referátu ekológie odboru územného rozvoja a koncepcií mestského úradu.

Projekt veže, ktorá by podľa informácií z radnice mala stáť na pomedzí lužného lesíka a rybníka, má vypracovať štúdio, ktoré stojí aj za projektom 20,4 metra vysokej Rozhľadne Alexandra Filípka na Veľkej Homoli pri Modre.

Foto: ilustračné

Cestička v Kamennom mlyne, na ktorej pribudne rozhľadňa
17
Galéria
Foto: Júlia Vargová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM