Júlia Vargová Kultúra

Prvý augustový víkend je plný skvelých akcií: V Trnave a okolí sa máme na čo tešiť

Začína druhá polovica prázdnin. Tá prvá bola zaujímavými podujatiami nabitá. V trnavskom regióne nás však v auguste čaká ešte viac skvelých akcií. Tu sú tie víkendové.

Ilustračný obrázok k článku Prvý augustový víkend je plný skvelých akcií: V Trnave a okolí sa máme na čo tešiť
Foto: Júlia Vargová / Zdroj: Dnes24.sk

Kino pod hviezdami: Tieň jaguára

Nedeľa, 4. august o 21:00, Parčík Bela IV.

Mesto Trnava má za sebou tri úspešné ročníky Kina pod hviezdami. Program tento rok Trnavčanov poteší tým najlepším zo slovenskej a českej dokumentárnej tvorby. Dva filmy si diváci budú môcť pozrieť v priestoroch jedného z najkrajších miest Trnavy, v Parčíku Bela IV. Vstup na podujatie je voľný, premieta sa Tieň jaguára: Slovensko, 2018, 67 min, Réžia: Pavol Barabáš

Štyria priatelia sa vybrali proti prúdu amazonských riek na neistú cestu. Prešli cez tajomné pohorie Sierra Maigualida, ktorým okrem indiánov ešte nikto neprešiel. Dostali sa tak do ich sveta. Do sveta založeného na úcte k vlastnému spoločenstvu. Vďaka spiritualite sú prepojení s okolitou prírodou. Veria, že poškodiť prales znamená poškodiť samých seba. Jedni z posledných prírodných indiánov na tejto planéte prijali odvážlivcov do svojej osady a umožnili im spoznať a autenticky zachytiť jednoduchosť ich bytia a priniesť tak dôležité poznanie.

DISKUSIA: Vysokohorský paragliding s Pavlom Šeligom

Leto na korze 2019

Leto na korze opäť prinesie kultúrne zážitky pre všetkých. Na programe sú koncerty, tanec, divadlá, predstavenia pre deti… To všetko priamo pred radnicou na Hlavnej ulici.

Program začína o 18:00 (detské predstavenia každú stredu, piatok a nedeľu).

  • v sobotu 3. augusta Miloš Biháry & Jazz Funk Brothers /jazz, funk
  • v nedeľu 4. augusta Pánko /koncert a hudobný workshop pre deti

Trnava očami architekta: Mesto na prahu moderny

V sobotu 3. augusta o 16:00 pred Mestskou vežou v Trnave

Vyberte sa spoznávať Trnavu s architektom na bicykli! Unikátne cykloprehliadky vám počas dvoch augustových a dvoch septembrových termínov ukážu zakaždým inú tvár Trnavy. Projekt Trnava očami architekta, ktorého cieľom je priblížiť turistom, ale aj obyvateľom Trnavy často zatracované industriálne stavby a iné architektonické pamiatky, na aké sú bežne zvyknutí, štartuje aj toto leto. Všetkých záujemcov čaká niekoľko noviniek. Prehliadky sa môžu zúčastniť aj anglicky hovoriaci návštevníci avšak každú prehliadku si je potrebné vopred rezervovať.

Prvý augustový víkend si priblížime Mesto na prahu moderny. Kým pre siluetu historického centra Trnavy sú typické kostolné veže, 20. storočie začalo prinášať nové dominanty, ktoré sú sústredené severozápadne od centra. Obrovské silá a mlyny sú významné nielen ako technické pamiatky, ale aj ako skvosty modernej architektúry. V jednom type budov sa spája mlynárstvo ako tradičný spôsob obživy s odvážnymi a pokrokovými myšlienkami moderny.

Festival: Trnavské organové dni

V nedeľu 4. augusta o 20:00 v Bazilike sv. Mikuláša

Medzinárodný festival Trnavské organové dni privádza do Trnavy už od roku 1996 špičku hudobnej organovej scény. V rámci 24. ročníka festivalu sa na na historických organoch Baziliky sv. Mikuláša v Trnave predstavia GIULIA BIAGETTI / IT, P. Tomeoni, F. Gambogi, R. L. Becker, D. Bedars, H.-A. Stamm.

Futbal: FC Spartak Trnava: FC Nitra

V nedeľu 4. augusta o 18:00 na Štadióne Antona Malatinského, City Arena Trnava

Trnava sa v treťom kole základnej časti Fortuna ligy 2019/2020 stretne s Nitrou na domácom ihrisku.

Vata fest

Piatok 2. august a sobota 3. august, Zámocký park, Sereď

Sereď opäť ožije jedinečným multižánrovým festivalom Vata fest. Zažite dva dni plné koncertov, vystúpení, výstav, diskusií, kurzov a vynikajúceho jedla. Predstaví sa množstvo zaujímavých ľudí, od hudobníkov a umelcov až po remeselníkov. Svojou prácou nás opäť potešia hand-made výrobkári, pestovatelia a aktivisti z celého regiónu. Odneste si nezabudnuteľné zážitky a možno potešíte seba či svojich blízkych drobným suvenírom od našich šikovných lokálnych tvorcov.

Bienále plastiky malého formátu 2019

Galéria Jána Koniarka, Synagóga – Centrum súčasného umenia

Bienále plastiky malého formátu predstavuje komornú 3D tvorbu mladej a strednej generácie slovenských vizuálnych umelcov a prizvaných hostí zo zahraničia, vytvorenú prevažne v priebehu posledných dvoch-troch rokov. Medzinárodná výstava sochárskej tvorby zameraná na drobnú plastiku, objekt a reliéf potrvá od 1. augusta do 13. septembra 2019.

Vystavujú: Marcin Berdyszak (PL), František Bohunický, Ján Hrčka, Katarína Kissoczy, Martin Kochan, Patrik Kovačovský, Bohuš Kubinský, Helena Lukášová (CZ), Palo Macho, Róbert Makar, Stefan Meisl (D), Ľubo Mikle, Miroslav Pallo, Mira Podmanická, Vika Shumskaya (UKR), Ivana Sláviková, Michal Šuda, Iveta Tomanová, Miroslav Trubač, Vlad Yurashko (UKR). Kurátorom je Roman Popelár.

Tereziánske slávnosti

V sobotu 3. augusta od 14:00 v Chtelnickom kaštieli

Prvú augustovú sobotu je pripravený tretí ročník Tereziánskych slávností v Chtelnici. Pre deti sú pripravené bohaté dobové atrakcie. Podujatie opäť vyvrcholí sprievodom Márie Terézie a jej dvora plného šľachticov, divadelníkov a zabávačov v podaní Agentúry Hector. Vo večerných hodinách je pripravený koncert. Na deti čaká pisár a pečatenie, sviečkar, výroba štítov, detská aréna, streľba z malých katapultov na terč, streľba z kuše na drevený hrad s terčami a lukostreľba.

Výstava: SKÚTER IV – akcia mladého umenia

Miesto konania: Galéria Jána Koniarka, Koppelova vila, Zelený kríček 3, Trnava

Trvanie výstavy: 13.06. – 25.08. 2019

Kurátor: PhDr. Vladimír Beskid

Skúter IV – akcia mladého umenia je periodické medzinárodné podujatie postavené ako reprezentatívna stredoeurópska prehliadka nastupujúcej generácie českých, slovenských a maďarských umelcov/umelkýň vo veku do 35 rokov.

Na výstave sa predstaví 24 oslovených umelcov a umelkýň, ktorí osobitým spôsobom reflektujú súčasný svet – prinášajú pritom celé spektrum prístupov a médií od klasickej maľby, cez fotografiu, objekt, inštaláciu až po digitálny pohyblivý obraz.

Hlavným zámerom usporiadateľov je vytvoriť periodickú platformu pre prezentáciu súčasného výtvarného jazyka, stimulovať aktuálnu tvorbu mladých a priniesť aj rodovú korektnosť výberu autorov/-riek.

Night Run Apimed

V sobotu 3. augusta park kaštieľa v Dolnej Krupej

Päť-kilometrovú trasu vysvieti 300 solárnych lámp a ďalšie reflektory budú počas nočného podujatia osvetľovať najkrajšie časti a dominanty parku. Nočný beh odštartuje 3. augusta, trasa so štartom a cieľom na futbalovom ihrisku je vytýčená v areáli parku s tromi okruhmi. Night Run Apimed má okrem športovej stránky za cieľ ukázať krásy a potenciál Dolnej Krupej. Nočnú atmosféru doplní živá hudba. Pred kaštieľom budú znieť skladby Ludviga van Beethovena, pri sekvoji zahrá ľudová hudba Picúchovci pod vedením umeleckého vedúceho pána Ivana Heráka.

Koncert dychovej hudby: Drahovčanka

V nedeľu 4. augusta o 17:00 v mestskom amfiteátri

Ani tohtoročného Kultúrne leto sa nezaobíde bez koncertov obľúbených dychových hudieb. Augustové koncerty otvorí Drahovčanka, ktorá bola založená v roku 1914 a ponúka vo svojej hudobnej produkcii upravené ľudové skladby. V širokom repertoári má aj skladby od autorov a interpretov svetovej hudby, takže je obohatená aj o výbornú saxofónovú sekciu.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM