Dominika Handzušová Rôzne

Rok v znamení magického čísla: Trnava oslavuje 777. výročie

Už májové akcie sa ponesú v slávnostnom duchu. Prezentovať sa budú špeciálnym logom, na ktorom je koleso a koruna z erbu Trnavy a číslovka 777.

Ilustračný obrázok k článku Rok v znamení magického čísla: Trnava oslavuje 777. výročie
Foto: Dominika Handzušová

Všetky kultúrne podujatia v tomto roku budú v Trnave spojené s oslavami 777. výročia, keď sa stala prvým slobodným kráľovským mestom na území dnešného Slovenska. Vyvrcholenie osláv plánuje radnica na september.

Podujatia späté so sedmičkou

Začiatok osláv je vložený do aktivít v rámci akcií Predmájový bozk a Májový kvet: Na Trojičnom námestí tu počas nich vysadia do veľkorozmerného záhonu číslo 777 a bude tam kvitnúť až do jesene. Magické sedmičky budú zakomponované v podujatiach mesta i iných usporiadateľov aj inak – napríklad konaním siedmich pokračovaní, siedmich účinkujúcich, siedmich stanovísk a podobne.

Trnavčania sa môžu tešiť počas nadchádzajúcich letných mesiacov na tradičné i nové podujatia, po vlaňajšej dobrej odozve pokračuje mesto aj v projekte malých kultúrnych vystúpení na pešej zóne každý deň počas júla a augusta.

Vyvrcholením osláv 777. výročia bude sedem dní od 14. do 20. septembra, v rámci ktorého sa uskutočnia viaceré koncerty populárnej i vážnej hudby, prednáška o najnovších výsledkoch archeologických výskumoch na území mesta a záverečný galaprogram.

Sedem divov Trnavy

Školy budú tvoriť dvojmetrové makety trnavských dominánt, ktoré budú vystavené v centre. Uskutoční sa sedem špeciálnych potuliek mestom a sedem čítaní v siedmich historických budovách a ďalšie akcie. Trnavčania budú mať čoskoro ich rozpis k dispozícii na špeciálnych plagátikoch, pripravuje sa aj vydanie brožúry 7 divov Trnavy. Vyplýva to z materiálov, ktoré pripravila radnica na aprílové zasadnutie mestského zastupiteľstva.

Privilégiá slobodného kráľovského mesta udelil kráľ Belo IV. mestu Trnava v roku 1238. Znamenalo to, že všetci jeho obyvatelia podliehali priamo panovníkovi, mali výsady slobodných ľudí a mesto riadila samospráva.

Mohlo by vás zaujímať:
Divadlo Jána Palárika zaradí do repertoáru slávnu hru: Uvedie Čiernu komédiu Petra Shaffera
Nadané deti sa stretli v Trnave: Na IQ olympiáde excelovali tieto školy

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM