Monika Hanigovská Rôzne

ROZHOVOR: Darina chce vytvoriť virtuálneho audio sprievodcu Trnavou

Darina Kukuľová-Kvetanová z Trnavy chce vytvoriť sprievodcu mestom, ktorý bude Trnavčanom ale aj turistom k dispozícii nepretržite, kedykoľvek a zadarmo. Pozrite sa, čo všetko prezradila tvorkyňa tohto projektu.

Ilustračný obrázok k článku ROZHOVOR: Darina chce vytvoriť virtuálneho audio sprievodcu Trnavou
Zdroj: Dnes24/D.Kukuľová-Kvetanová

Darina Kukuľová-Kvetanová už dlhší čas v Malom Ríme pozoruje, že pri hostení jej kamarátov zo Slovenska ale aj zahraničia „chýba niečo v meste, kde by mohli len tak prísť a dozvedieť sa o Trnave viac.“

Preto v jej hlave skrsla myšlienka vytvorenia turistického sprievodcu pripraveného doslovne kedykoľvek začať návštevníka sprevádzať mestom. Jej projekt s názvom Špacírka Trnavou – City Walk má za úlohu odkryť tajomné príbehy z histórie aj súčasnosti Trnavy. Viac nám prezradila žena, ktorá stojí za týmto projektom.

„Na internete sú stále tie isté informácie, väčšinou sa tam človek o pamiatkach dočíta tie isté fakty. Tak som si povedala, že bolo by fajn, urobiť niečo moderné a urobiť niečo pre ľudí, ako v mojom prípade, ak očakávajú návštevu v Trnave,“ načrtla nadšene a jedným dychom viac o svojom sprievodcovi.

Priamo podporuje turizmus

Podľa jej slov Špacírka Trnavou – City Walk by mala podporiť aj samotný turizmus v meste a to aj v prípade jednotlivcov, ktorí sem zablúdia náhodne alebo len na jeden deň. „Projekt celkovo podporuje turizmus. Trnava sa stáva zábavným mestom, ktoré objavujú už aj zahraniční hostia. No a keď prídu, môžu sa zúčastniť oficiálnej prehliadky v informačnom centre,“ pričom podľa jej slov prichádzajú do Malého Ríma aj spontánni turisti a práve aj na takých myslela tvorkyňa tohto projektu.

Zdroj: Darina Kukuľová-Kvetanová

"Chcem do Trnavy priniesť niečo spontánne, čo bude na očiach a niečo zase moderné, čiže vo forme mobilnej aplikácie. Návštevník si ju môže kedykoľvek absolvovať aj sám,“ prezradila pre náš spravodajský portál Darina, ktorá žije v Trnave.

Má zaujať aj domácich

Na otázku, či je aplikácia zameraná aj na Trnavčanov, odpovedala Darina jednoznačne kladne aj s otázkou. „Určite áno. Koľkí z nás chodia okolo Hrubého kostola – Baziliky Minor a koľko z nás vie, že celkom hore, v kovových guliach, sú ukryté posolstvá pre budúce generácie? Najstaršie odkazy pochádzajú zo 17. storočia, sú tam však aj výtlačky súčasných novín, DVD s obrazovým materiálom o meste, či záznam koncertu speváckeho zboru Technik-Akademik,“ uviedla žena, ktorá sa živí ako novinárka a copywriterka.

Aplikácia sa stiahne, vyberie sa jazyk a spoznáva

Špacírka Trnavou – City Walk by sa začala podľa jej slov pred trnavskou radnicou, kde si ľudia stiahnu do svojich telefónov mobilnú aplikáciu. Vyberú si slovenčinu alebo jeden z ôsmych sprístupnených cudzích jazykov, aplikácia ich následne povedie od jedného zastavenia k druhému. Pričom túto trasu by absolvovali bezplatne kedykoľvek, 24-hodín denne, 7 dní v týždni a 365 dní v roku.

Sprievodca prevedie turistov alebo Trnavčanov po dvanástich zastavení a piatich bonusových miest. Pričom poradie a množstvo jednotlivých zastavení si určuje návštevník sám. Nemusí teda absolvovať všetky.

Okruh takejto kompletnej prehliadky mestom by zabral šesťdesiat až deväťdesiat minút. Projekt Špacírka Trnavou – City Walk uchádza o podporu v rámci Participatívneho rozpočtu mesta na rok 2018.

Páčila by sa vám takáto virtuálna potulka mestom?

Nie

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM