Monika Hanigovská Kultúra

Senické senobranie s odkazom starobylej histórie: Láka na jarmok a skupinu Vidiek

Podujatie odkazuje na históriu starej Českej cesty. Bohatý program poteší veľkých aj malých návštevníkov.

Ilustračný obrázok k článku Senické senobranie s odkazom starobylej histórie: Láka na jarmok a skupinu Vidiek
Zdroj: TASR

Milovníci jarmokov, histórie a skvelej atmosféry zbystrite pozornosť. V posledný augustový deň (31. augusta) sa v Senici predstaví v premiére podujatie s názvom Senické senobranie.

Vstup je zdarma a odštartuje na Sadovej ulici – pri amfiteátri. Viac nám o podujatí prezradil primátor mesta Senica Branislav Grimm.

Obchodníci tu kŕmili kone senom

Senické senobranie bude v tomto meste na Záhorí po prvý raz. „Pôvodne malo toto podujatie názov Senický jarmok, ozývali sa však hlasy, že nemá dostatočnú tradíciu, že absentujú v dostatočnom počte ľudoví remeselníci. Senica vznikla na starej Českej ceste a obchodníci sa tu zastavovali, aby si odpočinuli a svoje kone nakŕmili kvalitným senom, ktoré sa zvážalo z lúk v okolí Senice. Z tohto dôvodu sme sa rozhodli zorganizovať namiesto jarmoku senobranie,“ uviedol primátor.

Nezabudlo sa ani na jarmok. „Podujatie má síce nový názov, ale jeho súčasťou bude aj tradičný senický jarmok, záhorácka výstava drobných zvierat, bohatý kultúrny program, farmárska zóna pre deti a organizátori chcú oživiť aj dožinkovú slávnosť, ktorá sa pred niekoľkými rokmi v Senici konala vo veľkom,“ informuje mesto na svojom webe.

Voňavé občerstvenie, výstava aj kultúra

Na senobraní, ktoré sa uskutoční na Sadovej ulici, nebudú chýbať stánky remeselníkov s ukážkami ručnej výroby. Hladné žalúdky zase potešia stánky s občerstvením.

Park pri Záhorskej galérii bude patriť chovateľom a tradičnej Záhoráckej výstave králikov, holubov, hydiny a iných drobných zvierat.

Na pódiu bude kultúrny program, ktorý vyvrcholí vystúpením skupiny Vidiek. Vo večerných hodinách priblíži Folklórny súbor zo Sobotišťa ukážkou dožinkových slávností a odovzdaním dožinkového venca, ako sa kedysi končilo leto pre farmárov.

Farmársky program pre deti

Bohatý program čaká návštevníkov aj v mestskom parku, kde bude detská farma s množstvom úloh pre najmenších. „Deti budú musieť plniť niekoľko úloh, za ktoré ich na konci bude čakať malý darček. Úlohy budú naozaj farmárske. Rozoznajú dnešné deti seno od slamy? Spoznajú naše obilniny a strukoviny ako cícer, či bôb? Uvidíme či vedia pribiť klinec a či nájdu cestu v slamenom bludisku,“ informuje ďalej mesto.

Kompletný program podujatia:

Tradičný jarmok s ukážkou historických remesiel

  • 11.00 hod.- Senická heligónka
  • 12.00 hod.- Blonde band
  • 13.00 hod. – Rubín
  • 14:00 – ŠALDuO
  • 15.00 – Parkojáda – detský program: Divadlo Pod balkónom (Chodúľové divadlo + Fónka a Tónka z Gramofónie)
  • 17.30 hod.- Lux
  • 18.30 hod.- Folklórna skupina Sobotište
  • 20.00 hod.- VIDIEK

Detská FARMzóna v parku

  • hry, súťaže, kvízy, maľovanie na tvár
  • Zábavné atrakcie pre deti – Lunapark Faltýnek (v priestore vedľa ihriska Žihadielka)

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM