Júlia Vargová Basketbal Šport

Sme Slávia! Dievčenský mládežnícky basketbal v Trnave rastie

BK AŠK Slávia Trnava sa z roka na rok rozrastá a dostáva sa do povedomia basketbalovej verejnosti v oblasti dievčenského mládežníckeho basketbalu.

Ilustračný obrázok k článku Sme Slávia! Dievčenský mládežnícky basketbal v Trnave rastie
4
Galéria

Podľa Martiny Lojovej z BK AŠK Slávia Trnava sa klubu vôbec prvýkrát podarilo postaviť sezónu v pyramíde družstiev siedmych tímov a teda odohrať sedem súťažných kategórií. Zostavili kvalitné tímy z hráčok, ktoré sú v klube dlhodobejšie, ale snažia sa klub neustále dopĺňať novými a novými hráčkami. Uvedomujú si, že basketbalová mládežnícka základňa musí byť široká a silná, aby na nej mohli stavať.

„Zišli sme sa tu v Trnave spomedzi rodičov, dobrý tím vo vedení klubu. Ľudia, ktorí vieme čo chceme, máme jasný cieľ a vzájomne sa rešpektujeme. Ideme si za svojím a veríme, že sa nám podarí naďalej klub zveľaďovať a posúvať vpred. Rovnako si dovolím tvrdiť, že aj súčasný trénerský tím sme zostavili z trénerov, ktorí majú záujem pracovať pre klub a napĺňať jeho ciele,“ hovorí predseda klubu Ján Jobb.

„Ruka v ruke organizácia, pevné základy založené na transparentnosti, schopní ľudia okolo nás, ochotní rodičia a profesionálni tréneri, ktorí pomáhajú aj svojim kolegom rásť, nás posúva vpred a stávame sa silnejšími,“ dopĺňa predseda klubu BK AŠK Slávia Trnava.

Z aktuálneho života BK AŠK Slávia Trnava

Prvý marcový víkend odohrali na domácej palubovke štyri kvalitné zápasy v kategóriách Staršie žiačky U15 a Juniorky U19. V starších žiačkach U15 privítali v sobotu CBK Košice a v nedeľu YAKE U15. V juniorkách U19 si zahrali s SNV a v nedeľu s BAM Poprad.

„Druhého a tretieho marca sme si na domácej pôde zmerali sily s CBK Košice a YAKE U15. V oboch zápasoch nám vyšiel úvod. S CBK Košice sme sa trošku trápili v druhej a tretej štvrtine, ale vedenie v zápase sme si udržiavali po celý čas. S YAKE U15 sme doslova súpera nepustili k výraznejšej hre celé tri štvrtiny. V poslednej štvrtine sme si skúšali rôzne varianty a trošku nám ušla aj sebadisciplína. Súper sa chytil šance a dal nám, pre nás, zbytočné koše. Napriek tomu, dobrý dojem z hry a individuálnych výkonov mojich zverenkýň, vo mne pretrváva. Náš fyzický výkon a mentálna sila ide dobrým smerom. Niektoré hráčky začínajú stabilizovať svoj výkonnostný prejav na tom správnom bode vo výkonnostnej krivke,“ hovorí tréner Dobroslav Lupták k dvom dôležitým výhram v nadstavbe U15.

Trnava : CBK Košice 63:51 (36:23)

Body: Gavláková 15b, Majerová 11, Jančovičová , Dobošová, Valová a Bilíková po 6, Krippnerová 4, Školková a Dlugošová po 3, Sagalincová 2, Pučíková 1

Trnava : Yake Košice 55:37 (29:15)

Body: Valová 12, Lojová 10, Gavláková 7, Bilíková 5 ,Dlugošová, Sagalincová a Majerová po 4, Školková 3, Krippnerová a Pučíková po 2

Po tejto víkendovej dvojitej výhre sú juniorky U19 zasa krôčik bližšie k dostatiu sa do semifinále v juniorskej časti a k boju o čo najlepšie umiestnenie. „Cez víkend sme odohrali dva veľmi podobné zápasy proti veľmi dravým súperom. Zápas zo SNV sme mali pod kontrolou hlavne vďaka výškovej prevahe, kde po doskoku sme mohli vyrážať do rýchleho protiútoku, aj keď selekcia nebola vždy ideálna. Negatívne boli z našej strany návrat do obrany a hlavne rozobratie si hráčok, čo pripisujem slabej komunikácii a odstavovaniu. Plusom bolo, že si zahrali všetky hráčky a samozrejme výsledok," hovorí tréner Milan Černický.

"Zápas s Popradom bol pre mňa špecifický, pretože minulú sezónu som viedol v Poprade niektoré tréningy a poznal som všetky dievčatá. Pre nás to bola veľmi dobrá previerka, či sme odolný tím voči agresívnemu poňatiu obrany, s ktorým sme sa vedeli vysporiadať hlavne v druhom polčase. Znova sa ukázala výšková prevaha našich dievčat, veľká bojovnosť a aj individuálna kvalita. Vďaka dievčatám za oba zápasy a verím, že potenciál tohto družstva bude narastať,“ dodáva.

Druhý marcový víkend majú Kadetky U17 pod vedením trénera M. Černického na pláne ďalšie súťažné zápasy. V sobotu 9. marca absolvujú zápas s Novým Mestom nad Váhom v Starej Turej. V nedeľu 10. marca hrajú dohrávku s BK Zvolen. S kadetkami sa dostalo v celoslovenskej súťaži do spoločnej nadstavby prvých osem tímov na Slovensku. Momentálne má nadstavba za sebou len pár odohraných zápasov.

Staršie žiačky U15 sú prvé

Podľa Lojovej majú našliapnuté znova sa pokúsiť zopakovať svoj skvelý výsledok z minulého roka na MSR. V tabuľke sa priebežné umiestnenie jednotlivých tímov v tejto kategórii neustále mení zo zápasu na zápas. Už ide viac-menej len o posuny na prvých štyroch priečkach postupujúcich tímov na MSR. Na post úradujúceho majstra a v tabuľke po prvom marcovom víkende poskočili o 3 body nad druhú BK Lokomotíva Sereď.

Žiačkam U14 taktiež patrí prvenstvo

Pod vedením Dobroslava Luptáka zatiaľ nenašli premožiteľa na západe a jednoznačne vedú bez prehry priebežnú tabuľku. „Treba si však uvedomiť, že postup na MSR je z oboch oblastí východ a západ, kde dostaneme silných súperov, ako sú CBK Košice a YAKE U14. Preto sa nemôžeme uspokojovať týmto výsledkom, ale tvrdo pracovať a zlepšovať sa,“ ozrejmuje Lojová.

Mladšie žiačky U13 sú na treťom mieste

Ako ďalej uvádza, tím prosperuje pod vedením odchovankyne, bývalej hráčky a mladej trénerky Antónie Krippnerovej. Tá vedie samostatne tím po prvýkrát vo svojej trénerskej kariére, avšak veľmi úspešne a zodpovedne. Na tréningoch spolupracuje s trénerom D. Luptákom, pretože jej hráčky pendlujú do kategórie U14.

Staršie mini U12 sú štvrté

Jeden z najmladších tímov je zostavený z nosných hráčok ročníka 2007 a 2008. Na súťažných zápasoch je dopĺňaný z hráčok z U11 a prípravky. „Je naozaj veľkým úspechom, keď pozeráme, že takéto, ešte úplne neskúsené hráčky, z ktorých niektoré držali v ruke basketbalovú loptu prvýkrát v septembri na začiatku tejto sezóny, sa budú snažiť postúpiť na MSR a pobiť sa o tento postup v nasledujúcich zápasoch,“ konštatuje Martina Lojová.

Lojová vyzdvihuje najmä prácu kolegov z vedenia, Soni Chmurovej a Borisa Škremku. „Svojou neúnavnou prácou, motivovaním rodičov či detí pomohli vytvoriť a dať dokopy U11, a U12. Podarilo sa im vytvoriť priestor atmosféru a zázemie pre tieto deti a ich rodičov. Veľká vďaka, pretože toto je naša budúcnosť,“ nešetrí chválou predstaviteľka BK AŠK Slávia Trnava.

„Sme hrdí na tieto výsledky, na hráčky či ľudí, ktorí sú okolo nás a pomáhajú nám byť úspešnými. Hráčky, tréneri, ale i rodičia musia v nás, ako klube, cítiť podporu, stabilitu, nasadenie a profesionálny prístup. Veríme, že svojim členom klubu poskytujeme presne to, čo od nás očakávajú a dostávame za to dobré výsledky, širšiu hráčsku základňu a spokojných členov klubu,“ pokračuje.

„Vždy je čo zlepšovať, samozrejme, nie sme namyslení a nechceme sa uspokojiť s tým, čo sme dosiahli. Chceme sa len so širokou verejnosťou podeliť o pocit z dobre vykonanej práce a dobre našliapnutej sezóny. Samozrejme, plány sú ďalej a ciele sú vyššie, neskončili sme. Veríme, že sa dostaneme do povedomia širšej verejnosti, aj nebasketbalovej, a budeme inšpirovať aj ostatných rodičov, aby priviedli medzi nás svoje deti,“ dodáva.

BK AŠK Slávia Trnava
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM