Správy Samospráva

Športové gymnázium J. Herdu rozdelia: Po novom sa z neho stanú dve školy

Kraj rozdelí športové gymnázium na dve školy. Reaguje tak na platný zákon o športe. Komisia nebola s takýmto krokom stotožnená.

Ilustračný obrázok k článku Športové gymnázium J. Herdu rozdelia: Po novom sa z neho stanú dve školy
Zdroj: TASR

Športové gymnázium Jozefa Herdu v Trnave sa rozdelí na dve školy. Od januára budúceho roka by malo začať fungovať ako Gymnázium na Ulici Jána Bottu a Stredná športová škola Jozefa Herdu sídliaca na totožnej adrese.

Rozhodlo o tom trnavské krajské zastupiteľstvo na svojom stredajšom (19.9.) zasadnutí. Poslanci odobrili aj zrušenie Gymnázia Mateja Korvína s vyučovacím jazykom maďarským vo Veľkom Mederi pre malý záujem študentov k 1. septembru 2019.

Rozčlenením Športového gymnázium Jozefa Herdu reagoval Trnavský samosprávny kraj (TTSK) ako zriaďovateľ na platný zákon o športe, podľa ktorého sa športové gymnáziá stávajú strednými športovými školami.

Komisia školstva krajského zastupiteľstva nebola s takýmto krokom stotožnená a súhlasila s vyradením školy zo siete škôl a školských zariadení až na druhý raz.

Podľa Babičovej sa ruší škola s výsledkami

Podľa slov členky komisie, poslankyne Ivety Babičovej len pre nedokonalosť zákona sa ruší škola, ktorá má svoje renomé a výsledky. Komisia považuje za potrebné iniciovať cez predsedu Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) alebo cez združenie samosprávnych krajov SK8 zmenu daného zákona.

V prípade Gymnázia Mateja Korvína s vyučovacím jazykom maďarským vo Veľkom Mederi v okrese Dunajská Streda ide o zrušenie pre dlhodobo nízky počet žiakov.

Škola v poslednom desaťročí čelila viacerým negatívnym výzvam. V dôsledku nepriaznivého demografického vývoja počet žiakov v základných školách klesal a tým klesal aj počet záujemcov o štúdium v tejto škole. V školskom roku 2017/2018 ukončilo štúdium maturitnou skúškou 19 žiakov posledného ročníka.

Ako sa uvádza v materiáli pre Zastupiteľstvo TTSK, riaditeľstvo gymnázia došlo k záveru, že v regióne nie je záujem o vzdelávanie v inštitúciách gymnaziálneho typu, ale, naopak, vzrastá záujem o odborné stredoškolské vzdelávanie. Preto v roku 1991 bola založená Obchodná akadémia Veľký Meder, v školskom roku 2018/2019 má až 237 žiakov, z toho 63 prvákov.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Foto: archívne

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM